Ion Cheptene(SSJ - The Definitive Collection 2007)

Linkuri:

Aa - Harta blogului - Explicatii "pas cu pas" despre SSJ

...

DE LA ARTE MARTIALE LA HRISTOS.

(text publicat in SSJ. 19)(Ion Cheptene, presedintele Federatiei Nationale de Taekwon-do din Republica Moldova, antrenorul selectionatei nationale)

Taekwon-do este o Arta Martiala de origine Koreana care include procedee care cer un antrenament de ani de zile si o disciplina foarte aspra asupra trupului tau. Deacea detinatorii centurii negre care au putut sa detina acest inalt examen doar dupa zeci de ani de antrenament pot cu usurinta sa duca lupte cu cativa adversari, intr-o singura saritura sa sparga 5-6 scanduri, sa sara 12 oameni care stau aliniati in rand si in zbor sa franga o scandura de 20 cm.si alte procedee de performanta.

Sa devin detinatorul centurii negre a artelor martiale era scopul si sensul vietii mele. De aceea cind am aflat ca in Moscova a venit maestrul Taekwon-Do din Coreea, fara ezitare mi-am strins bagajele si m-am pornit intr-un oras necunoscut sa-mi caut invatatorul. La trei zile l-am gasit in ambasada coreiana, si se parea, ca viitorul meu este asigurat. Deoarece, conform filosofiei orientale, un maestru adevarat trebuie sa fie o personalitate inalt spirituala, pilda pentru ucenicii sai, m-am indeletnicit cu religiile orientale (Daosism si Ciani-Budism) si cu sistemele de autodesavarsire, reesind din aceste religii. Prin intermediul acestor religii si a diferitor forme de meditatii speram sa ajung la o stare de liniste, pace si la o totala unitate cu Dumnezeu. Cu scopul de a influenta oamenii am inceput sa citesc chiar si Biblia, staruindu-ma sa inteleg "psihologia" lui Isus. Nu presupuneam atunci ca prin intermediul Scripturii Dumnezeu lucra asupra mea. Aveam sute de ucenici care ma priveau ca pe un mare invatator. In realitate eram un om plin de slabiciuni, care se temea sa se recunoasca in aceasta. Eu am inteles ca toate aceste filosofii nu-mi dadeau nimic altceva decat o masca sub care se ascundea un om care-si cheltuie viata in placeri lumesti, care-si injoseste sotia si care duce un razboi de neampacat cu sine insasi.

In sfirsit, dupa zece ani de antrenament, in 1990 visul meu s-a realizat. Am primit centura neagra din insasi miinile marelui maestru de Taekwon-Do, a generalului Cioi Hon Hi. Dar in locul pacii multasteptate si a fericirii in inima mea a ramas aceeas goliciune si lupta cu sine insusi. Centura neagra inseamna victorie asupra puterilor intunericului. Dar un adevarat invingator eu am devenit mai tirziu, cind l-am primit in inima mea pe Isus, care da victorie nu numa asupra puterii intunericului, dar si asupra "eu"-lui nostru. Aceasta a fost mai tirziu, dar pina cind eu continuam sa cad tot mai adinc in groapa pacatului, iar succesul pe care-l aveam imi ajuta in aceasta cadere.Antrenand o grupa de banditi pe care o numeam grupa speciala, eu ma pregateam sa capat o pozitie in societate. Cunosteam atunci ca unul din viciile omenesti -frica, la care este supus oricine ( cum se spune in trimiterea apostolului Pavel catre Evrei 2:15) poate fi folosita ca o pirghie pentru aceasta. Frica mea, insa, eu o ascundeam prin agresivitate.

Uneori, cind ma intorceam tirziu acasa urmaream grupele de oameni care treceau pe alaturi. Intotdeauna mi se parea ca ei ma vor ataca si in mintea mea se desfasurau elementele incaierarii, inchipuindu-mi ca pe unul il voi lovi in fata, pe altul cu piciorul in cap s.a.m. d. In asa fel eu eram inlantuit cu lanturile agresivitatii, aflandu-ma mereu in stare de lupta si nemultumire. Din cauza mandriei mele nu puteam sa-l recunosc pe Dumnezeu. Dar, treptat cuvintele citite in Biblie isi faceau lucrarea in inima mea, chiar am inceput sa-l caut pe`Dumnezeu rugandu-ma: "Doamne, daca Tu esti, demonstreza-mi. Eu nu doresc sa fiu fanat (?- nota redactiei) insuflandu-mi existenta Ta." De multe ori priveam spre cer, asteptand o minune.... si minunea s-a intamplat, numai ca nu in cer ci in inima mea.

La 19 septembrie 1991, seara, rugaciunea mea a fost ascultata. Citeam Biblia si deodata ca o ceata mi-a cazut de pe ochi si eu mi-am recunoscut pacatosenia. Intr-o pocainta adanca l-am primit pe Isus ca salvator si Domn in viata mea. Intrand in inima mea, prin Duhul Sfant El mi-a adus eliberare si pace, care m-au umplut pe deplin. Plangeam ca un copil si eram gata sa strig de bucurie: ca acel cu care m-am luptat toata viata, in dragostea cea mare, m-a iertat. Dar , peste trei zile, bucuria a inceput sa dispara si eu incepusem sa ma gandesc: oare nu-i aceasta rezultatul unei autosugestii, unei autoinsuflari. Ce se va intampla daca cineva ar vrea sa ma omoare si eu in loc sa ma apar - ma gandeam eu - ar trebui sa ma incred in Dumnezeu? Dar daca totusi El nu exista, atat de prostesc sa mori?Dar in acea zi Dumnezeu si-a aratat slava Sa. Un om in mare manie mi-a pus cutitul la gat si apasa asa ca imi curea sangele. Atunci eu am rostit un verset din biblie in glas, care l-am auzit candva intr-un film.” Nu va temeti de cel ce omoara trupul, dar care nu poate sa omoare sufletul”. El s-a indepartat. In locul fricii sau gandurilor de razbunare in inima mea era dragostea pe care nu o cunoscusem inainte. Aceasta a fost o marturie ca in inima mea deja locuieste Dumnezeu care este dragoste. Intors in familie, sotia a fost atat de mirata ca exista o putere care a putut sa schimbe un astfel de om, ca mine, ceea ce-a facut-o sa capete o simpatie fata de acest Dumnezeu. Ca urmare ea deasemenea l-a cunoscut mai tarziu ca Domn si Salvator personal. Ucenicii mei, care la inceput au avut o atitudine indoelnica fata de marturia mea, mai tarziu prin intermediu metodei inductive de studiu a bibliei ( pe care am introdus-o in programa de studiu Taekwon-do) de asemenea, unul cate unul au inceput sa se intoarca la Acel care si-a dat viata si pentru ei.Acum noi suntem legati nu doar prin o simpla prietenie sau prin scopul legat de sportul comun , ci prin firele nevazute a dragostei fratesti. Impreuna asteptam activ mareata lui revenire, intemeindu-ne credinta nu pe conceptii omenesti sau vedenii ceresti, dar pe promisiunile lui Dumnezeu gasite pe paginile sfintei Scripturi. Pentru acei care priveau artele martiale ca pe o arma - acum Cuvantul este o sabie impotriva oricarui rau. Iar acei pentru care Taekwon-do era un mijloc de aparare - Acum Dumnezeu este adapostul si scutul nostru. Cei care vedeau in artele martiale o cale a vetii – Acum vad pe Isus singura cale spre Tatal.

Mai mult de 80 de sportivi din Federatia noastra si-au schimbat radical viata doar prin faptul ca intr-o pocainta adanca si-au marturisit pacatul lui Dumnezeu si au primit salvarea curatindu-si inima prin sfant sangele lui Isus - Fiului lui Dumnezeu.

Acum, in fiecare grupa sportiva se preda biblia dupa metoda inductiva, ceea ce inseamna Biblia prin Biblie, adica cercetarea a insusi adevarului si nu a parerilor despre el. Fiindca nu am dorit sa le impun credinta mea studentilor mei, lezand libertatea lor, le-am propus sa cercetam biblia. In felul acesta s-a savarsit acea lucrare cu neputinta omului, dar posibila Cuvantului Dumnezeu, care este viu si lucrator. Acum Federatia noastra a devenit misionara, fiindca este imposibil sa experimentezi in viata harul lui Dumnezeu si sa nu duci aceasta veste buna si la altii. Deacea as dori sa spun tuturor celor care inca nu au avut in viata lor aceasta intalnire cu Cristos: Cautati-l pe Dumnezeu , cercetand Cuvantul lui Biblia si neaparat il veti gasi.

Cariera sportiva:
1991 - Vice campion la Campionatul Uniunii Sovietice (S.Peterburg)
1992 - medalie de aur la turneul european (GTF-Norvegia)
1995 - in Italia la campionatul Mondial (GTF) echipa noastra crestina a detinut locul doi obtinand in total 14 medalii.

Niciun comentariu: