The Salt Street Journal nr. 10 (20 iunie 1999)

nr. 10 - 20 iunie 1999
~ editat la Iasi ~
~ apare in fiecare duminica dimineata ~
"Voi sunteti sarea pamantului." (Matei 5:13)

Sumar: editorial, lectia despre iertare, prima stire, cuvantul, cugetari privind Evanghelia dupa Matei, dictionarul teologic, crezul de la Niceea, reflectii scripturale, raftul de carti, mcc, miezonoptica, reflectii culturale, un bob de sare, un alt bob de sare, sunt tanar, curier, actualitatea, posta redactiei

Eduard OrasanuEditorial

O zi, care nu prevestea nimic, o zi torida peste o cetate ascunsa, o zi, o cetate... Fiecare pilda s-a petrecut intr-o zi, fiecare intamplare este legata de o cetate. O zi in care un zvon se adeveri - Mesia este in cetate! O zi cum au fost si altele, o zi torida peste aceasta mica cetate, mult praf si o mare presimtire, un zvon: El este printre noi! O zi cum au mai fost si altele, dar plina de clipe cum n-au sa mai fie. O cetate cum sunt multe altele, dar o Prezenta fara asemanare: MESIA. Si cine altcineva putea si era vrednic sa-L primeasca pe Hristos decat cel din fruntea obstii - fariseul. Si cine altcineva trebuia sa cunoasca teama si nevrednicia de a fi in prezenta Lui - Maria, femeia pacatoasa din Betania. Cate zile trebuie sa apuna ca taina sufletului sa fie deslusita si adevarata fata sa fie zarita? Cate zile trebuie sa rasara ca sa se recunoasca intre aceste doua extreme, fariseul si femeia pacatoasa, cine are o sete mai mare de purificare? Ziua aceea a inceput! Fiecare slujire incepe de la o aflare - cui sa-i slujesc? Fiecare slujire incepe cu o aducere de dar, o jertfa de bun miros. Fiecare slujire incepe in a sta inapoia lui Hristos cu smerenie. Fiecare slujire incepe cu o mare multime de lacrimi. Care este destinul ei: sa fie femeia pacatoasa a Betaniei? Care este destinul lui: sa fie evlaviosul, fruntasul si cinstitul Betaniei? Cine schimba destinele?


(Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" - Iasi. Foto: Vasile Dorin)

Lectia despre iertare

Daca ti-a gresit cineva si nu ai iertat el iti va da o cununa de spini. Si daca totusi nu ai iertat el te va biciui rau de tot. Si daca totusi nu ai iertat el te va scuipa si batjocori. Si daca totusi nu ai iertat, de comun acord, se va alege un loc inalt, se va numi Golgota. El va cauta o cruce, te va ajuta la rastignire si vei sta acolo. Si daca totusi nu ai iertat e clar: nu poti invata aceasta lectie. (Eduard Orasanu)

Prima stire

Astazi 20 iunie 1999 in Biserica Baptista "Buna Vestire" din strada Sarariei nr. 32 in cadrul serviciului religios de dimineata, un numar de douazeci si unu de oameni vor depune marturie in fata martorilor vazuti si nevazuti ca aleg sa urmeze pe Hristos, iar inceputul acestui drum este pecetluit prin botez. Cei douzeci si unu de noi membri ai Bisericii vor fi botezati de pastorul Florin Vasiliu.

M. P.Cuvantul
randuri nelinistitoare

Petre Tutea, a fost asemuit cu Socrate, dar marele ganditor respinge aceasta asemanare. El a afirmat ca: "Socrate cauta un zeu, Petre Tutea nu-l mai cauta. Il stie si se pune sub binecuvantarea Lui", a singurului Dumnezeu.

Vasile Voiculescu evidentiaza in opera lui faptul ca, crede in Hristos, iar credinta lui este de neclintit. "Poeme cu ingeri" este reprezentativ in acest sens.

Nicolae Steinhardt, un mare ganditor roman, in "Jurnalul Fericirii", isi povesteste experienta traita in inchisoare, unde, a gasit adevarata fericire. El era de religie mozaica, iar dupa ce l-a descoperit pe Hristos, a devenit crestin. In momentele de necredinta sau de cumpana, nu se revolta ca Arghezi, dorind sa se ia la lupta cu Dumnezeu, incriminandu-L pe El de toate relele si necazurile din lume, ci plin de umilinta spunea: "Cred, Doamne ajuta necredintei mele!... Si noi am fost chemati la bucurie, la ospat, la nunta".

In existenta noastra ne confruntam, deseori, cu necazuri, nereusite, esecuri etc. Cateodata facem greseala de a-L considera pe Dumnezeu raspunzator. Uneori uitam ca suntem doar oameni si vrem chiar sa-L luam de piept si sa-I cerem socoteala. Este clar, gresim, deoarece Dumnezeu participa in vietile noastre in mod tainic si de neinteles, iar noi nu avem rabdarea, credinta si limpezimea de a vedea ca "toate lucrurile merg spre binele celor ce-L iubesc pe Domnul". De fapt, Il cunoastem noi pe Dumnezeu?

Danut JemnaCugetari privind Evanghelia dupa Matei (IV)

Dumnezeul evreilor este Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac si al lui Iacov, dar El este Dumnezeul celor vii si nu a celor morti. Constiinta poporului evreu este o constiinta universala, care transcende vremile. Israel reprezinta trecutul, la care se face partas prezentul si viitorul mai bun la care se aspira. Timpul si moartea nu pot frange aceasta identitate de constiinta. Prezentul este asistat de o istorie trecuta, canalizandu-l spre un viitor mai bun. Aceasta asistenta nu numai ca aseaza povara responsabilitatii peste cei din prezent, dar ofera si o garantie, o bogatie valorica, o anumita dinamica care sa impinga lucrurile pe fagasul cel bun. In plus, zestrea pe care o ofera aceasta unitate de constiinta deschide ochii prezentului spre un viitor dorit, pe care actele de acum il anticipeaza si il pot face posibil. Practica religioasa a impus in pedagogia vietii evreului amintirea trecutului si asteptarea implinirii fagaduintelor viitoare. Prezentul este o punte dinspre trecut spre un viitor in care Dumnezeu va lucra intr-un mod deosebit in istorie, potrivit Cuvantului Sau. Asa istoria are sens, are continuitate, nu este franta. Se creaza o relatie vie si dinamica cu Dumnezeu, cu parintii adormiti, iar prin credinta, cu cei care vor fi.


(textul acesta se poate citi integral in "Danut Jemna" - Cugetari privind Evanghelia dupa Matei)

Dictionarul Teologic

Dumnezeu este atat Unime cat si Treime

Tatal este Creatorul. Consideram potrivit sa prezentam textul aflat in Cartea Iov la capitolul 38:

"Domnul a raspuns lui Iov din mijlocul furtunii si i-a zis:
"Cine este cel ce Imi intuneca planurile,
prin cuvantari fara pricepere?
Incinge-ti mijlocul ca un viteaz,
ca Eu sa te intreb si tu sa Ma inveti.
Unde erai tu cand am intemeiat Pamantul?
Spune, daca ai pricepere.
Cine i-a hotarat masurile, stii?
Sau cine a intins franghia de masurat peste el?
Pe ce sunt sprijinite temeliile lui?
Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului,
atunci cand stelele diminetii izbucneau in cantari de bucurie,
si cand toti fii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie?
Cine a inchis marea cu porti,
cand s-a aruncat din pantecele mamei ei?
Cand i-am facut haina din nori,
si scutece din intunerec;
cand am zis: "Pana aici sa vii, sa nu treci mai departe;
aici sa ti se opreasca mandria valurilor tale?"
De cand esti ai poruncit tu diminetii?
Ai aratat zorilor locul lor,
ca sa apuce capetele pamantului, si sa scuture pe cei rai de pe el?"

Crezul de la Niceea

Cred intru unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul.
Facatorul cerului si al pamantului,
vazutelor tuturor si nevazutelor.

Si untru unul Domn Isus Hristos,
Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut,
Care din Tatal s-a nascut mai inainte de toti vecii,
Lumina din lumina,
Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat,
nascut, nu facut,
Cel de o fiinta cu Tatal,
prin care toate s-au facut.

Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire,
S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat
de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara,
si S-a facut om.
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat
si a patimit si S-a ingropat.
Si a inviat a treia zi dupa Scripturi.

Si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.
Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii,
a Carui Imparatie nu va avea sfarsit.

Si in Duhul Sfant; Domnul de viata facatorul,
Care de la Tatal purcede,
Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul,
este inchinat si slavit,
Care a grait prin prooroci.

In Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica,
Marturisesc un Botez intru iertarea pacatelor.

Astept invierea mortilor
Si viata veacului ce va sa vie.

Amin

(Text publicat prin amabilitatea lui Marius Cruceru)

Eugen GrigoroscutaReflectii scripturale

Incompatibilitati
(2 Corinteni 6:14-18)

Fratele Viorel Candrianu, invitat la o seara de evanghelizare intr-o Biserica dintr-un oras transilvanean, a constatat ca a fost solicitata si o formatie pentru a pregati atmosfera, inimile oamenilor. Dupa prima lor "melodie" fratele le-a precizat membrilor formatiei: "In locul acesta nu este loc si de Evanghelia predicata de mine si de tamburii vostri! Alegeti: ori plec eu, ori plecati voi!". Au plecat ei si a fost o seara binecuvantata.

Am redat episodul pentru ca este esenta mesajului apostolului Pavel din textul de mai sus: sunt lucruri care nu au nimic in comun (urmand ca exemplu o serie de antiteze), care se exclud reciproc. A le tolera impreuna, deja este un compromis, si cel care il face va fi obligat sa accepte si altele. A accepta lumina si intunericul, neprihanirea si faradelegea nu denota altceva decat un spirit cameleonic, o "adaptare" la problemele cotidiene. Sunt constient ca pentru mentinerea verticalitatii spirituale trebuie platit un pret, care nu este mic, dar merita.

Un exemplu elocvent il gasim in cartea 2 Regi 17:33,34. A incerca sa slujesti si Domnului si idolilor inseamna de fapt, nici lui Dumnezeu, nici idolilor. Nu se poate si, si! Alegeti! a spus si Ilie poporului (1 Regi 18:21). Anania si Safira au incercat sa impace si slujirea cu o inima curata inaintea lui Dumnezeu, si avantajele materiale, desi nimeni nu le impusese acest lucru. Si nu a mers! Nu merge nici astazi, nici in Iasi, nici in Australia, nici in America, nici in Anglia, nicaieri. Dumnezeu este transant: abia dupa ce iesiti din aceasta duplicitate, dupa ce va separati (v.17) de tot ce nu poate fi tolerat de sfintenia lui Dumnezeu, abia atunci beneficiati de promisiunea extraordinara din v.18: Eu sunt Tatal vostru, voi copiii Mei, si in Iasi, si in Australia, si in America, si in Anglia si pretutindeni.


(recomandam a se vedea "Eugen Grigoroscuta - Galeriile de reflectii scripturale")

Eduard OrasanuRaftul de carti

GABRIEL GARCIA MARQUEZ - Toamna Patriarhului

Un roman despre ariditatea din preajma dictatorului, despre falsa identitate de sine si labirintul existentei construit pe minciuna. Randuri despre faptul ca puterea nu o poate detine doar un om, caci liderul absolut e la fel de vulnerabil si de neputincios ca si orisicare altul din imparatie. Dictatorul-batran, traieste doar din amintiri, din trecut fabricat la comanda pentru a satisface orgoliul si a mentine sentimentul maretiei. Dictatorul se crede si i se spune ca e nemuritor, iar toate hotararile lui au caracter de lege eterna. Chipul si vitejia lui nu se vestejesc, in portrete apare mereu tanar, din ce in ce mai tanar... Dictatorul locuieste peste tot, dar locul e atat de stramt ca incape numai el si uneori nici el. Locuieste dincolo de realitate, printre surasuri mincinoase si slugi lacome si corupte.

Un roman cu fraze construite lung pline de miez si metafore, care cere rabdare la lectura. Citat din carte:

"...facand magica descoperire ca ceea ce ducea la atata harababura in tara era faptul ca lumea avea prea mult timp ca sa gandeasca, a cautat si a descoperit tot felul de mijloace pentru a-i ocupa acest timp, a reinstaurat jocurile florale din Martie si concursurile anuale pentru reginele frumusetii, a construit cel mai mare stadion de base-ball din Caraibi fericind echipa noastra cu lozinca victoria sau moartea si a poruncit sa se deschida in fiecare provincie cate o scoala gratuita pentru maturat, ale caror eleve fanatizate de stimulul prezidential, dupa ce au maturat clasele, au continuat sa mature strazile apoi soselele si drumurile vecinale, astfel ca uriasele gramezi de gunoi erau purtate dintr-o provincie in alta nestiidu-se ce trebuia facut cu ele, in lungi procesiuni oficiale cu drapelul patriei in frunte..."

Eugen EremiaMuzica Crestina Contemporana

Va salut! In numarul acesta al revistei va voi prezenta una dintre cele mai vestite formatii rock din sfera muzicii crestine contemporane. Este vorba de PETRA. Numele formatiei ne arata de la bun inceput stilul pe care il abordeaza, nemaifiind nevoie de cuvinte pentru a-l descrie: PETRA insemnand ROCK! Din 1972 si pana in prezent Petra, pe langa rock-ul pur, a incantat urechea prin diferitele variatii ale acestuia: hard-rock, rock 'n' roll, balade rock, pop-rock, alternativ si worship-rock. In cei 27 de ani de activitate prin fata microfonului au trecut mai multi cantareti, dintre care voi aminti de Rob Frazier si John Schlitt, cel din urma fiind actualul solist al formatiei. De-a lungul carierei sale, Petra a vandut milioane de albume, ramanand astfel numarul 1 in vanzarile de albume ale formatiilor crestine rock din toate timpurile. Printre albumele produse de Petra apar si cateva compilatii. Cele mai bune piese apar pe: "Petrafied", "Power Praise" si "The Early Years". Albumele "Beyond Belief" ('90) si "Unseen Power" ('92) sunt editate impreuna cu doua filme, primul descrie viata unui tanar ce se decide in a-L urma pe Hristos si al doielea prezinta viata dincolo de scena a formatiei. Despre albumele ulterioare si alte detalii privind formatia va voi spune in numarul urmator.


(recomandam a se vedea "Eugen Eremia - Galeriile de muzica crestina contemporana")

Miezonoptica
"Fiecare are dreptul la banalitatile lui!"

Nu toti traim pe aceleasi coordonate ale vietii, dar viata este minunea din care ne hranim toti. Nu toti calatorim pe aceleasi carari ale gandului, dar gandul este flacara, jaratecul ce ne aprinde pe toti. Nu toti suntem incalziti de soare pe aceeasi parte a pamantului, cand rasare soarele stim ca vine dinspre altii spre noi. Si cand apune, privim cum dinspre noi spre altii se duce. Axele lumii sunt largi, dar nu destul incat sa nu ne ciocnim. Ne zdrobim si ne strivim aici, dar cati ne vom imbratisa, fericiti, in nemarginirea cerului? Nu toti respiram pe aceeasi paralela a lumii, urcam, coboram, pretuim viata doar in clipele in care "ne sufocam" de moartea risipita-n jur. Ce ar fi viata neucisa de moarte, si moartea neinvinsa de inviere? Nu toti traim pe aceeasi schema a vietii, faptele noastre, gandurile noastre, cuvintele noastre, sentimentele noastre, ne divulga, ne parasc, ne arata cine suntem. Unii vor linge sarea amurgului, altii vor gusta mierea rasaritului. (Eduard Orasanu)

Dan Gheorghiu

Reflectii culturale
CONSIDERATII ASUPRA CAII DE REVITALIZARE A CONCEPTULUI DE CULTURA

"Dar cine lucreaza dupa adevar, vine la lumina." (Ioan 3:21)

IV

Nu mai prejos de Eminescu, prietenul sau devotat care nu i-a supravietuit fiziceste - Ion Creanga (ca de altfel impreuna cu intreaga pleiada a marilor nostri scriitori) vorbeste inca prin opera sa care este si acum la fel de vie, la fel de plina de farmec si de vigoare regenerativa intru iubirea de Adevar. Cat de adevarate devin in acest context stravechile cuvinte ale Cartii Sfinte: “daca vor tacea ei, pietrele vor striga”! (N. T. - Luca 19:40). Iata, noi avem Pietrele literaturii noastre, ba chiar muntii culturii noastre care sfideaza tirania timpului! Nu, Cultura noastra n-a murit, ea sta inscrisa in legea sfanta a Vietii; si din fericire nici Poporul Roman n-a pierit! Tacerea lui n-a insemnat moartea, ci doar o indelungata suferinta sufleteasca. Cuvintele Imnului de viata al Natiunii noastre - “Desteapta-te Romane” - cantate in libertate cu bucuria mantuirii depline de sub tenebrele “anilor lumina” o dovedesc pe deplin. DUMNEZEU ESTE CU NOI!, strigau tinerii in fata tancurilor fostei puteri comuniste. Ce raspuns Ii dam insa din partea noastra? Intelegem ca trebuie sa ne ingrijim de adevarata CULTURA, cea in care este puterea de viata a Neamului nostru, ca trebuie sa-i vindecam ranile si sa o ajutam sa se dezmorteasca din anchilozarea acumulata atat de nedrept in patul ei de suferinta.

Alina SimionUn bob de sare
"Realitatea nu are nevoie de mine" - Fernando Pessou

Eu de ce as avea nevoie de ea? Ea reprezinta pentru mine ispita, speranta, deziluzia. Numai traind in realitate ma pot perfecta, pot atinge Absolutul, daca-i de atins. Realitatea imi asigura manturirea.

Sabina DodanUn alt bob de sare

E o floare ce rasare din mijlocul inimii mele,
E o raza pe care doar tu poti sa o atingi.
Daca pentru noi va exista un viitor,
Va trebui ca timpul sa se imparta in amintiri,
Va trebui ca mainile tate sa devina ramuri,
Va trebui ca sufletul meu sa devina un mar,
Din care tu, transfomandu-te in Primul Om,
Vei musca...

Ionut ApostuSunt Tanar

V-ati gandit vreodata ca tineretea este varsta vulnerabilitatilor ?

Intr-unul din numerele anterioare relatam despre cea mai naucitoare problema a tinerilor din zilele noastre, atat crestini cat si necrestini, si anume libertatea sexuala. Acum pretutindeni poti vedea reclame si afise care te "indeamna" la dezinhibare, la diluarea prejudecatilor, trairea momentului si uniformizarea sexuala. Cum se raporteaza biserica la aceasta provocare?

Un sondaj de opinie in USA relata ca 65% din tinerii bisericii sunt activi sexual, inainte de casatorie. Cine poate spune ca nu exista un pret al "revolutiei sexuale"? Rata sinuciderilor in randul mamelor adolescente este cu mult mai mare decat rata sinuciderilor in randul populatiei, in general. Avortul isi spune si el cuvantul in a dezumaniza, in a ucide, in a transforma vieti.

In timp ce puritanii ascundeau faptul ca ei ar avea dorinte sexuale, generatia actuala se simte frustrata daca nu isi exprima aceste dorinte. Ce mai, generatia PRO! Daramarea tuturor limitelor decentei in domeniul sexual este un fenomen relativ nou. Cum se raporteaza biserica la acest nou fenomen?

Biserica trebuie sa ia o pozitie ferma in ceea ce priveste moralitatea. Intr-o lume falsa, biserica trebuie sa promoveze valori adevarate (informatii corecte, decente si echilibrate), sa promoveze angajamentul si fidelitatea in casatorie. Biserica nu mai poate sa ramana tacuta in fata problemei cu care se confrunta majoritatea tinerilor, si anume faptul ca sufletul, mintea si trupul cunosc tensiuni, chemari, impulsuri si dorinte, confuze si greu de controlat. Pe fondul acestor confuzii se fac cele mai multe greseli. Abordand aceste subiecte se realizeaza o descatusare si o demitizare, intrare in normal si in deosebit. Deosebit?

Dumnezeu nu este Marele Ucigas al bucuriei. Dumnezeu a creat diferenta, viata si trairea sexuala si El le considera naturale (Geneza 1:31). L-am denaturat noi! Desigur acesta trebuie sa ramana in cadrul tainic al casatoriei!

Poate e timpul ca biserica sa propage o viziune sanatoasa asupra sexualitatii si asupra respectului in relatiile cu sexul opus. Poate e timpul ca biserica sa aiba un cuvant de spus in aceasta lume pervetita si transformata de mintea "ingenioasa" a omului...

Epilog - metafora: Tineretea inseamna vulnerabilitate, dar nu uita ca fluturii mor cand descopera o taina!

Curier & Posta redactiei

"Buna, Multumesc pentru revista. Trebuie sa va spun sincer ca mi-a placut pur si simplu. Si pentru ca am vazut ca inca se dezbatea problema rock-ului "crestin" as vrea sa va spun, dar mai ales celor de la Link Moldavia, ca aici in Iasi nu se pune problema inculturii sau a ignorantei in randul crestinilor. Este vorba totusi de CRESTINISM, de salvarea sufletelor, de prezentarea CUVANTULUI Lui DUMNEZEU nu de "distractie maxima". Incercati sa vi-l imaginati pe Pavel luand parte la acest spectacol, sau chiar pe Domnul Isus. Si daca ascundem Cuvantul in spatele unui zid lumesc, fie ca imbraca forma muzicii sau chiar a unui film, nu e aceasta o incercare de subordonare a crestinismului la ceea ce este pamantesc, firesc? "Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in El. Caci tot ce este in lume: pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii, nu este de la Tatal, ci din lume. Si lumea si pofta ei trece; dar cine face voia lui Dumnezeu, ramane in veac" (1 Ioan 2:15). Este un avertisment clar al apostolului Ioan, iar daca mai tinem cont si de faptul ca fiecare om e robul lucrului care-l stapaneste avem o imagine a acestui fenomen. Acum a venit Andy Ghost (nu-i contest experienta pe care a avut-o) in viitor cu siguranta vor veni si altii, poate chiar Michael English sau Steve Camp. Si pentru ca sa nu se spuna ca fiind din Moldova am o asemenea parere despre acest gen de muzica va pot spune cu siguranta ca nu numai aici e contestata valoarea ei, ci chiar in Statele Unite ori Australia ("cautati si veti gasi")." Vrigil (Iasi)

"Draga Ionut, Sunt surprins de intrebarea ta: "Cum pot acesti cantareti sa cante cu atata duritate si zgomot despre salvarea sufletelor tinere...?" Este intr-adevar o intrebare legitima, dar nu este cazul tau. Tu gasesti placere si desfatare in muzica rock. Tu spui: "imi place muzica la nebunie!"; "Imi place Queen, Europe, Bon Jovi, Whitesnake, Yngvie Malmsteen, Rainbow, in general rock-ul." Acestea sunt cuvintele tale din publicatia anterioara. Cu alte cuvinte se poate canta rock despre orice altceva, dar despre salvarea sufletelor tinere, nu. Nu inteleg care este problema ta. Intr-adevar acustica salii unde s-a organizat festivalul "New Generation" a fost deplorabila, dar sa lasam totusi pe specialisti sa-si spuna cuvantul cu privire la calitatea muzicii. Ce cred ca intr-adevar trebuie tratat este dualismul tau. Tu crezi ca mesajul despre salvarea sufletelor tinere ar putea fi transmis numai printr-un anumit gen de muzica in timp ce, tu te poti delecta si cu muzica rock! Pentru cei ce asculta muzica rock am organizat acel festival si daca ai fost atent, Dumnezeu ti-a vorbit deja. In general dupa ce facem afirmatii nu punem intrebarile: Este adevarat? Este biblic? Ne multumim intr-o blindoceala cu privire la adevarurile fundamentale si ne este teama ca am putea supara pe "unii" in timp ce ne certam "la hadarag" de la nimicuri. Eu prefer un mesaj dur si zgomotos care sa socheze si sa scoale daca s-ar putea pe unii din morti. Il prefer pe Moise (care sfarma tablele legii), pe Isaia (care umbla gol prin Ierusalim ), pe Hristos (care rasturna mesele schimbatorilor de bani din Templu), pe Pavel (caruia i se spunea, nebun de catre mai marii vremii)? Cu prietenie." Radu Onu (Iasi)

"Oamenii lui Dumnezeu au refuzat mereu sa cante pe un pamant strain cantarile Domnului (Ps.137:4). Teama mi-e ca astazi unii fac din textul Scripturii un pretext pentru ceva ce, cu toata indulgenta, nu poate fi acceptat ca muzica. Cel mult o profanare, care isi cerseste legimitatea printr-o asociere imposibila rock-crestin! Drama este ca se gasesc si aparatori si adepti si "fani"!! Scopul meu nu e polemica, dar o intrebare se impune: care este reactia auditoriului la o astfel de "evanghelizare"? Un club pentru a afla detalii? Cam ieftin! Eu cunosc alte reactii - cam "demodate", ce-i drept - la intalnirea reala cu Isus Cristos, cu Evanghelia: "Fratilor, ce sa facem?" - F.Ap. 2:37 "Uite apa; ce ma impiedica sa fiu botezat?" - F. Ap. 8:36 "Doamne, ce vrei sa fac?" - F. Ap. 9:6 "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" - F. Ap. 16:30 Intalnirea veritabila cu Cristos schimba vieti, transforma caractere, da alt sens existentei. Cu ajutorul Duhului Sfant se inmultea Biserica (F. Ap. 9:31), nu cu artificii rock, nu asa vin oamenii la Cristos! Prea mult mediatizata in paginile revistei aceasta manifestare, prea luata in serios harmalaia - concert! In final o intrebare pentru adepti: chiar credeti ca ce apreciati acum este muzica Cerului, chiar credeti ca "armoniile rock" vor insoti "cantarea noua" din Apocalipsa? Imnurile de slava adresate Tatalui si Mielului vor avea tangenta cu ceea ce este acum la moda? Totusi cei ce doresc sa asculte asa ceva neaparat, poate vor avea posibilitatea, dar intreb: unde? In prezenta cui? Intrebarile sunt dure, dar este un subiect de meditatie. Punct final!" Eugen Grigoroscuta (Iasi)

Nota redactiei: Noi consideram aceasta dezbatere incheiata, cel putin in spatiul acestei reviste.

Actualitatea

Ken Morry

Saptamana aceasta a avut loc in Biserica Baptista nr. 1 din Iasi, un curs avand ca tema eficienta predicarii, sustinut de Ken Morry, pastor in sudul Angliei. Membrii redactiei au avut o discutie particulara cu el si au ramas placuti impresionati de deschiderea ce o arata fata de Romania. El va reveni in toamna cu un curs de homiletica.

Greva

Timp de doua saptamani cadrele didactice din Romania au fost in greva. Orele si activitatile scolare au fost intrerupte. Elevii, intorsi dintr-o vacanta de o saptamana, au prelungit-o cu inca doua. Joi greva s-a incheiat. Cine a avut de suferit? Elevii, profesorii sau noi toti?

Kosovo
"Razboiul acesta nu a lasat loc de PACE" - Octavian Paler

Razboiul s-a incheiat, dar acesta continua... Continua pe plan psihic... Refugiatii albanezi, din regiunea Kosovo, se intorc la casele lor, sau la ceea ce se pot numi case. In acelasi timp sarbii, din aceeasi regiune, "fug" de frica persecutiilor celor de la UCK. Marile puteri: USA si Franta incearca sa reconstruiasca daramaturile in care se intorc miile de refugiati. Intreg teritoriul a fost impartit in zone de infuenta de carte NATO. Rusii se simt dati la o parte si de aceea au trimis, fara acordul NATO, doua sute de tancuri blindate. Acestia din urma au ocupat aeroportul din Pristcina. Razboiul continua...

Redactia

Alina Simion
Eugen Eremia
Eduard Orasanu (redactor sef)
Ionut Apostu
M. P.
Sabina Dodan

Au colaborat la acest numar

Dan Gheorghiu (corectura)
Danut Jemna
Eugen Grigoroscuta

Posta redactiei:

Deoarece stim ca iubiti aceasta rubrica si o asteptati cu interes va dorim lectura placuta!!! Silviu Despa (Bucuresti): Va multumim pentru informatiile puse la dispozitie si va dorim de asemenea sa progresati in activitatea care o faceti. Daniel Manastireanu (Oradea): Ne cerem scuze pentru problema care s-a ivit duminica trecuta. Ne straduim sa nu se mai repete. Iti transmitem multa bafta la examene si Domnul sa te ajute. Asteptam ceva randuri scrise din partea ta despre muzica, cand vei avea timp. Se zvoneste ca vii in Iasi. Prietenii stiu de ce! Danut M. (Iasi): Shalom! Iti multumim pentru impresiile cu privire la revista noastra. Spor la munca si succes in activitatea pe care o desfasori! Apropo de praf, s-a starnit, numai sa nu ne inece. Virgil (Iasi): Iti multumim pentru randurile tale. Esti destul de combativ si asta ne place. Keep in touch! Emanuel (Adelaide): Suntem foarte incantati sa aflam atatea informatii despre dumneavoastra. Sunteti o persoana tanara. In revista noastra, avem un colaborator care este penticostal, si anume Danut Jemna. Detineti recordul absolut de a ne fi scris cateva randuri la fiecare aparitie. Salutam cu multa dragoste pe Rebeca, Jeramy, Joshua, Matthew si Nicole impreuna cu sotia. Speram sa faceti fata iernii australiene. In Iasi e foarte cald si foarte mult tei... "The Taylors" (Falticeni): Ne bucuram ca suntem dragi familiei dumneavoastra. Asteptam impreii despre revista noastra, chiar de la fiecare membru in parte. Dorim sa ne cunoastem mai bine. The Salts! Radu Onu (Iasi): Dupa cum vezi randurile tale sunt destul de incisive ca sa fie publicate. Cred ca ar trebui sa gasim si subiecte constructive si pozitive pe care sa dialogam. Duminica seara nu ai spus nimic despre revista noastra. De ce? Robert M. (Los Angeles): Ce se mai aude cu rubricuta ta? Aici nimic... Stii tu poezia lui Paunescu: In sus ce e? / In jos nimic... Atat! Tarsis (Bistrita): Dupa cum vedeti ati ajuns sa fiti indatorati cu aceeasi masura de reclama in ceea ce priveste SSJ. E o gluma, dar poate prinde... Asteptam semnale din partea dumneavoastra la (...)

Pentru a va abona sau pentru a refuza aceasta revista electronica trimiteti un mesaj la adresa (...) cu subiectul "subscribe SSJ" sau “unsubscribe SSJ”, specificand adresa (adresele) la care doriti sa primiti revista sau sa nu o mai primiti. Va multumim

"Frumusetea va salva lumea!" F. M. Dostoievski
iar frumusetea este
HRISTOS

Niciun comentariu: