The Salt Street Journal nr. 25saptamanal de cuvinte proaspete

La realizarea acestui numar au participat: Danut Jemna, Danut Manastireanu, Dan Gheorghiu, Marin Cantea, Ramona Simut, Dana Foszto

Cuprins: Editorial, Prima stire, Cugetari privind Evanghelia dupa Matei, Perspective teologice, Raftul de carti, Cinquecento, Miezonoptica, Trandafiri din Saron, Perspective psihologice, Cronica cinematografica, Jessica' Style, Un bob de sare, Nostalgia, Un alt bob de sare, Sunt tanar, Actualitatea, Curier&Posta redactiei, Epilog, Informatii subscribe / unsubscribe.

Eduard OrasanuEditorial

(prima parte)

Actualitatea romaneasca a fost din nou zguduita, in cazul de fata de un eveniment ce a scos in relief pulsul, constructia si legile lumii subterane, interlope. Doua bande rivale, inarmate cu bate si sabii, au iesit, fara retinere, pe strazile din Brasov gata pentru incaierare. De ce atata valva? Nu se stie ca societatea postdecembrista a plamadit diverse caractere: stalcite, lacome, violente, contestatare, fara morala si frica de Dumnezeu? De ce atata stupoare? Nu se cunoaste ca de zece ani ne prapadim si avem sabii si rani ascunse in suflet, avem temeri si nepasari, avem boli si medicamente scumpe, avem schimbatori de valuta si “pesti”? Valva si stupoarea vine din faptul ciudat in care Politia si Procuratura a tratat acest caz. Conducatorii Politiei au incercat sa impace cele doua tabere. Sa impace! Asadar existenta bandelor e acceptabila atata timp cat ele nu sunt extrem de vizibile. Iar procurorii au intrat in actiune dupa doua zile. Timp suficient pentru a sterge putina si ati lua talpasita... Dar actualitatea romaneasca cunoaste si un alt tip de convulsie, cutremur produs tot de oameni tineri: Greva elevilor ce nu doresc sustinerea probei de Matematica la examenul de Bacalaoreat. Acesti elevi sunt de la clase cu profil real - Chimie, Fizica, Biologie. Greva? De ce aceasta mirare, nu au vazut cei mici de la cei mari ca toate se obtin doar prin forme extreme de manifestare si negresit, doar in strada. Cutremur si convulsie? Cum inca nu se cunoaste ca reforma intarziata din invatamant produce confuzie, stres, abandon? De ce scriu aceste randuri? O fac in incercarea de a sanctiona aerul de surpriza la aflarea vestii ca natiunea are “cancer”. “Cancerul” roade de mult timp, eficient si neoprit. Solutia?...

(a doua parte)

Dragul meu prieten, tu te temi ca SSJ pierde prin faptul ca publica o rubrica lunara despre moda, un top muzical si o cronica cinematografica. Dar unde e locul lor cel mai potrivit, ca dezbatere si analiza, daca nu intr-o revista? Dar nu mi-am propus sa te conving ce e bine si ce e rau, decat sa nu negljezi ca noi scriem cu convingerea ca intre bun simt si inteligenta se poate aborda orice. Tu ma intrebi daca nu lipseste un alt criteriu mai important; si anume acel criteriu duhovnicesc, spiritual, divin. Acest criteriu exista ca substanta a randurilor scrise. Poate ca da, poate ca nu... Dar ce spui de convingerea ca un jurnalist trebuie sa detina un curaj in plus, o deschidere mai ampla, decat cititorul sau? SSJ este o stranie scoala de presa, atipica si in contradictie cu mijloacele pe care le foloseste: Romantism contra Calculator, Sensibilitate contra Ecran si Tastatura, Poezie contra Internet.

Dragul meu prieten, din dorinta de a nu mai trimite de mai multe ori revista am ajuns la o situatie comica, aceea de a nu o mai trimite de loc. Doar cand am primit semnale ca nu a ajuns am dat unda verde. Celor care au primit revista in ziua de Marti le multumim pentru intelegere.


(Grafica cu care s-a editat acest numar. Grafica: Aretta Bazdara)

Prima stire

Saptamana aceasta viziteaza Iasul Rabi Maharaj. Duminica 4 Octombrie, dimineata, va fi prezent la Biserica “Filocalia”, iar seara la Biserica de pe Sararie. Luni si Marti, in Sala Sporturilor va sustine doua conferinte. Rabi Maharaj este autorul carti “Moartea unui Guru”. El a venit la invitatia Institutului Biblic “Betleem”

Danut JemnaCugetari privind Evanghelia dupa Matei (XIX)

Dupa o concluzie atat de puternica (“fiti dar desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit”), capitolul 6 al Evangheliei de la Matei se deschide cu o avertizare interesanta, curioasa chiar. Trairea in lume este supusa riscului contrafacerii lucrurilor, a pervertirii lor. Avertismentul este ca adevarul intalneste abandonul in favoarea minciunii, iar aceasta din urma parcurge un drum care foloseste caile celui dintai, caile binelui. Minciuna foloseste caile adevarului si de aceea este periculoasa si atragatoare aceasta manifestare a ei. Calea se arata aproape la fel, uneori e greu sa o discerni, insa scopul este altul sau nu este definit. De exemplu, trairea ca fiu de Dumnezeu, care implica un drum anume, o slava si un nume, se poate rataci usor intr-o viata care arata ca o cale a luminii si frumosului, dar care este infaptuita pentru o slava desarta, pentru un nume trecator si fara continut. Scopul este unul ieftin si uneori meschin, fara perspectiva, dar cumplit de concret si de atragator. El aduce o satisfactie de moment, amageste o nevoie pe care o satura cu iluziile aparentelor ca s-ar afla pe calea adevarului. Din slava desarta, din dorinta ascunsa, de multe ori neinteleasa, omul implineste unele precepte pentru a-si masca golul, frica si neimplinirea. Christos le arata iudeilor, si ne arata si noua, ca se poate posti, se pot face milostenii, si se pot face rugaciuni fara sa fii pe calea luminii, desi acestea pot face parte din semnele ei. Satisfactia unei exterioritati extravagante, vulgarizarea unor aspecte care tin de taina sufletului sunt expresii ale minciunii imbracate in haina religiozitatii.


(textul acesta se poate citi integral in "Danut Jemna" - Cugetari privind Evanghelia dupa Matei)

Danut ManastireanuPerspective teologice

Noi nu intrupam aceste valori

Din nefericire, nu cred ca oamenii trecuti de 35 de ani se mai pot schimba. Poate suna cinic, dar pe acestia, printre care ma numar si eu, nu putem decat sa-i ingropam. Or eventual sa asteptam o minune de la Dumnezeu. Dumnezeu este liber sa faca orcand minuni, dar nu trebuie sa contam pe ele, pentru ca Dumnezeu are tendinta de a le produce cand vrea El, si nu ne da noua socoteala pentru aceasta. De aceea, eu vad ca singura solutie consistenta este una pe termen lung, si acesta consta in a investi in educatie. Acest lucru se va realiza numai atunci cand vom reusi sa formam o noua generatie de lideri evanghelici, cu o noua atitudine fata de raportarea la spatiul public. Ei vor trebui sa priceapa ca nu au doar responsabilitatea de a fi sfinti in spatiul privat, ci si de a avea o oferta in spatiul public, in plan economic, politic, cultural.

Cred ca intelectualii si oamenii cu un impact social major sunt si ei purtatori ai chipului lui Dumnezeu. Ei au nevoie de Evanghelie la fel de mult ca si saracii. In momentul in care, din lene, din ignoranta, sau din nepasare nu reusim sa dam marturie despre Evanghelie in spatiul lumii intelectuale, in acel moment, noi ne plasam intr-o pozitie vinovata.


(textul “Perspective teologice” poate fi citit integral in "arhiva de aur" – Danut Manastireanu)

Ramona Simut & Eduard Orasanu

Raftul de carti

Hermann Hesse - “Narcis si Gura-de-Aur”

Ramona Simut (Oradea)

Dupa parerea mea, atitudinea lui Goldmund nu inseamna intoarcere la Prieten, ci tocmai procesul invers in cadrul universului referential comun: pentru Goldmund, femeia-mama este prototipul existentei desavarsite, in timp ce, pentru Narcis, Dumnezeu este existenta desavarsita. Mama, la Gura-de-Aur, este tot atat de bine voluptatea, cat si dragostea infantila. Este, in fine, intotdeauna si pretutindeni. La Gura-de-Aur nu se pune problema creatiunii ca si chip al lui Dumnezeu in om, ci ca si chip al mamei in om, deci, despartire de prieten si intoarcere la Mama. In aceasta redescoperire a simbolisticii textuale, constituita de lecturarea cartii lui Hermann Hesse, nu se pune problema acceptarii finale a postulatului luptei dintre Arta si Teologie, ci se cristalizeaza un nou mod de a face teologie: maniera existentiala, opusa metodei epistemologice a lui Narcis. Este, de fapt, drumul pe care pornea Noul Roman Francez acum cateva decenii, cu diferenta specifica dintre abordarea franceza si cea germana a problematicii. Multumesc pentru permisiunea de a face aceste remarci.

Eduard Orasanu

Prieteniile sunt asemenea zilelor, prea trecatoare, sunt asemenea cuvintelor, vorbelor ce se pierd nu inainte de a promite, nu inainte de a fermeca, si mai sunt asemenea dansului, rotire si plutire in doi... Prieteniile sunt asemenea vantului, uneori o adiere, uneori o furtuna, sunt asemenea cantecelor, cantat uneori cu glas de bucurie, uneori cu glas de durere, si mai sunt asemenea rugaciunilor, o lupta impotriva tacerii, ispitelor, singuratatii... Iata, Gura-de-Aur, fermecatorul si seducatorul, cunoaste daruirea femeilor, dar nu cunoaste statornicia si ramanerea. A ramane! Nici el nu ramane, nici ele nu raman, totul este o fuga, o hoinareala. Iata, Gura-de-Aur, imbatraneste si isi pierde din farmec, nu mai cunoaste daruirea femeilor, ci iluzia si amintirile. Iluzii si amintiri! Ele sunt statornice, ele nu fug, ele nu hoinaresc. Iata, Narcis, glaciarul si inteligentul, cunoaste daruirea aproapelui, a Lui Dumnezeu, dar nu cunoaste mangaierea si tandretea palmelor catifelate. Catifea! O cale stramta si anevoioasa, totul e lupta, e rodire. Iata, Narcis, imbatraneste si isi pierde din raceala, nu mai tine la gramatica, ci la sufletul uman. Seninatate si pricepere! Ele nu dezamagesc, dor mai putin. Amandoi au amintiri, dar atat de diferite. (... si unul dintre ei are mama, asadar poate muri!)

Aretta BazdaraCinquecento

“Totul este in noi, opera noastra este un fel de jurnal” Pablo Picasso

Judecata de apoi… Ce va fi atunci?
Stie cineva?
NU!

Michelangelo si-a imaginat… doar si-a imaginat… Lucrarea se afla la Capela Sixtina Vatican – Roma. Fresca de mari dimensiuni (17,00x13,30 m) este executata intre 1535-1541. Blandul pastor are bratul ridicat. Isus… Langa El fecioara Maria. El condamna… Se vad oameni, asa multi oameni. Suferinta… Acea durere necuvantata inca, parca special daruita omenirii pentru acel timp. Oamenii se tem, fete crispate lovite de pedeapsa… fara alta sansa... fara lacrimi. Suferinta. Caut pe Isus. Caut Acel Domn ce-l stiu din noptile mele de rugaciune. Caut locul unde au fost batute cuiele, locul strapuns de sulita. Alerg pierduta, caut ochii ce candva au vazut, caut apa preschimbata in vin, caut... caut locul... Golgota… caut mormantul, invierea… nimic. Caut pe Isus… Cel care m-a iertat din nou, aseara. Suferinta. Lucrarea artistului ma infioara. Suferinta, mult prea multa si neinteleasa suferinta. Si Isus? Cine este acolo cu mana ridicata? Cineva judeca…


(Recomandam a se vedea "Istoria SSJ-ului in 6 desene" - Aretta Bazdara)

Miezonoptica
“Fiecare are dreptul la banalitatile lui!”

Eram calator sub acoperis de stele. Eram calator printre chipuri, masti, surasuri. Cautam cartea in care sa ma ascund. Doamne! Te-am aflat, nu te voi lasa sa pleci, spune-mi te rog, in ce carte sa ma ascund? “Cuvantul s-a facut trup...” (Eduard Orasanu)

Dan Gheorghiu

Trandafiri din Saron

MEMENTO

Cu ce puteri inmiresmate
Te-ai inaltat a mangaiere
S-aduni din veacurile toate
Iubirea - Jertfa de 'Nviere ?

Poporul Tau ca o fecioara
L-ai scris in Rani cu bucurie;
Cand ai un nume sfant de Tara

Ti-e drumul - Tron de ctitorie !

Si ce frumos aud pe dealuri
A Pacii pasilor vestire...
Se 'nalta-n suflete portaluri:
Sunt pasii Tarii-n Nemurire !

11 mai 1983

(publicata in rev. "Cronica" nr.48 (983) / 30 XI 1984, p.1)


(poeziile "Trandafiri din Saron" pot fi citite in "arhiva de aur" - Dan Gheorghiu)

Sabina DodanPerspective psihologice

“Schimbari, Crize, Rupturi”

A face fata incercarilor II

Crizele normale ale vietii

Exista in primul rand etape si crize specifice tuturor fiintelor umane, cele pe care le regasim in noi toti de-a lungul intregii vieti. Cea mai intensa, “inaugurala” este fara indoiala nasterea: dureroasa expulzie a fatului unde totul era in siguranta, ruperea de mama, legatura pe care fiecare va cauta sa o regaseasca mereu, toata viata in iubire, in scufundarea in mistic, in cercetarea continua a relitatii dar care nu ar putea niciodata sa acopere sentimentul de gol interior. Procesele de separare sunt in mijlocul crizelor fundamentale din viata noastra.

Pubertatea, intrata progresiv in viata adultului, provoaca bulversari de ordin psihologic, hormonal si fizic. Ea se mai numeste “varsta ingrata”, perioada cea mai anevoioasa din viata fiecaruia. Cine n-a intalnit acele imagini ale adolescentei, ferme sau oscilante intre aroganta si euforie, depresie sau inflacarare?

Adolescentii pun totul sub semnul intrebarii (ordinea lumii dar si personalitatea lor de copii) iar adultii nu constituie intotdeauna pentru ei modele pentru a se forma. “Criza adolescentei” coincide in mod frecvent cu o criza a vietii petrecute in mijlocul parintilor pentru ca in interiorul tinerilor, ele se indeplinesc intr-un mod pozitiv dar trebuie ajutati sa si le rezolve.

De multe ori, dificultatile se accelereaza:”scumpul copil” devine “strain” lui insusi si familiei sale; incepe s-o stearga de la ore, apoi sa fuga de scoala sau sa abuzeze de “micile indispozitii” cand il auzi spunand doar “nu am chef”, “nu vreau”, “mai lasa-ma in pace!” De multe ori el cade in anorexie sau delicventa. Comportamente de acest tip sunt tot mai dese(de la normal la patologic) in timp ce creste ingrijorator numarul tentativelor de sinucidere.

“Criza pubertatii” este normala – absenta sa ar fi alarmanta. Ea este defavorabila si propice in acelasi timp schimbarilor patologice si generatoare de noi potentiale regasite mai tarziu ca o consecinta a acesteia. Imaginat in stare de alerta, corpul in plina energie si capacitatea creatoare isi reiau scopul in vechile forme, ceea ce va marca sfarsitul crizei. "Adolescenta este asemanatoare unui fluture nascut din cristalid."


(textele "Perspective psihologice" pot fi citite integral in "arhiva de aur" - Sabina Dodan)

Marin CanteaCronica cinematografica

In primul rand vreau sa-i raspund d-lui Daniel Boca, la atentionarea facuta de dumnealui in ultimul numar al revistei. Filmul despre care am scris a fost "Avocatul diavolului" cu Al Pacino. Celalalt film, "Pact cu diavolul" nu l-am vazut asa ca nu aveam cum sa fac nici o greseala in privinta actiunii filmului sau a numelui sau. Oricum, iti multumesc pentru sesizare.

In acest numar voi scrie despre filmul care ruleaza recent in Iasi si cred ca si in Romania. Este vorba despre "Razboiul stelelor", episodul I "Amenintarea Fantomei". Pentru cei care au vazut trilogia "Razboiul stelelor" vreau sa le spun ca acest nou episod isi propune o actiune care are loc, in timp, inainte de cea din trilogie. Personajul Vader din trilogie acum este un copil dotat cu puteri paranormale, care va ajunge sa fie initiat in artele cavalerilor Jedi. Actiunea se petrece candva in viitor, cand cosmosul nu mai prezinta nici o taina pentru civilizatia umana, dimpotriva, ea a venit in contact cu celelalte civilizatii existente in univers. Tehnologia este foarte performanta asa ca problema deplasarii de la un sistem galactic la altul nu este nici o problema. Dar tehnologia s-a dezvoltat si in domeniul armelor, asa ca si aceasta este folosita foarte eficient intre disputele dintre diversele grupuri de interese.

Civilizatiile galactice sunt unite intr-o Republica condusa de un Senat. La un moment dat, Federatia de comert care are putere atat financiara cat si armica, face o blocada in jurul unei planete pentru a-si impune propriile conditii financiare si politice. Ea doreste sa forteze mana reginei acestui popor pentru a semna un tratat propus de ei. In ascuns sunt trimisi pe planeta, de catre un senator, doi cavaleri Jedi pentru a observa situatia si a ajunge la negocieri cu Federatia. Cavalerii Jedi sunt cavaleri ai dreptatii initiati in tehnici de control mintal si in arte de lupta foarte puternice. Cei doi cavaleri reusesc sa o scape pe regina, care era prizoniera a Federatiei si sa o duca in fata Senatului pentru a prezenta situatia poporului sau. Dar pana a ajunge in fata Senatului ei sunt nevoiti sa aterizeze pe o planeta nesupusa legilor Republicii pentru a-si repara nava. Aici intalnesc un baietel cu puteri paranormale care ii ajuta sa plece de pe planeta.

In final regina se intoarce pe propria planeta si reuseste sa castige razboiul cu Federatia. La prima vedere, actiunea este destul de simplista. Dar forta de atractie a filmului consta in filosofia promovata. Despre aceasta filosofie voi scrie in articolul urmator.


(textele din "Cronica cinematografica" pot fi citite integral in "arhiva de aur" - Marin Cantea)

Dana Foszto

Jessica' style

Deoarece soarele nu a plecat, profitam de acest lucru si purtam in continuare imbracaminte usoara si comoda. Un pantalon din poliester, vascoza sau doc este comod si inca foarte la moda. Un pantof decupat din satin sau piele este potrivit si pentru pantalon si pentru fusta. Pentru a ne asorta putem purta un compleu din tricot, iar daca este mai cald o bluzita cu volane scurte, din vascoza sau poliester. In materie de culori putem sa oscilam intre gri, maron, albastru, negru, dar alegerea trebuie sa fie facuta in functie de culoarea care ne avantajeaza.

Alina SimionUn bob de sare

Adeseori adevarul cel mai simplu e cel mai greu de aflat si, odata aflat el poate fi pierdut din nou. Atunci, dupa identificarea adevarului, spiritul traieste o revelatie, apoi cade intr-o dezolanta deznadejde. Dar in momentul revelatiei din contopirea simplitatii privirii tale cu adevarul cel mai simplu poti deslusi divinitatea in forma pura, simplista. Pe urma totul devine prea complex ca sa mai dezlegi misterul.

Aretta BazdaraNostalgia
(o pagina de proza in serial)

3. Visele se prind unele de altele intr-o singura si perfecta hora a neimplinirii. Raman in singuratatea ochilor pierduti de lacrimi si intr-un tarziu se fac sau chiar mor in liniste, mintind ca niciodata nu au existat. Dupa o vreme din cenusa lor se naste… asa ca pasarea… se naste un alt vis dorit spre a se implini dar cade ucis in bezna noptii din cauza lunii… nefiind plina, acel perfect rotund; fara luna visele sunt ucise; de cine altcineva decat de cei care viseaza; curios… ucigatorii de vise… saruta cenusa si-si doresc un altul… sfidand moartea. Moartea s-a inventat sau a aparut din cenusa asa ca pasarea.

Joc de vis si joc de petale chinuie mintea… asa multe petale incat ai putea construi flori… asa multe visuri incat chiar ai putea visa… Petale de vis… petale de floare… Fiecare floare isi are petala ei… visul ei, lacrima ei. Visele se mai imbraca in rochii de gala si nu stiu prin ce minune se scoboara din totul lor pe pamant. Aici dantuiesc usor, cantand… asa plang florile prin jocul de talpi a viselor.

Trupul dormea imbinat in ganduri. Asteptarea… Mana se pierdea printre flori incat puteai sa spui, daca nu erai atent ca poate fi una din petale sau un rand de petale pierdute de vreo floare in drumul ei spre final. Toti putem fi flori daca dorim mult asa… doar daca dorim… ea dorea… Capul alb petala din petala asezate frumos, o floare alba de la inceputul vierii… O floare tacuta zamislita din lut ce fusese candva… Florile nu vorbesc, ele doar se uita. Atunci cand hotarasc sa-si lase petalele sa zboare un zbor in jos… cred ca au obosit a primi, si vor sa zboare… Florile nu mor niciodata; ele doar isi elibereaza petalele pentru a zbura, ele nestiutoare nu cunosc ca e un zbor in jos… un fnal in inceput… Dar stie cineva? Ochii negri pot fi urme de ploaie… buzele rosii pot fi capul sau locul unde se intalnesc petalele… sau centrul unde se prind fluturii...


(textul integral “Nostalgia” se poate citi in “istoria SSJ-ului in sase desene” – Aretta Bazdara)

Sabina DodanUn alt bob de sar

Sunt frunza cazuta din copacul sadit de tine
Si mergi, si ma calci,
Si de fiecare data rupi o parte din mine
Pana o sa ma acopere zapada,
Dar toamna viitoare am sa cad din nou
Pana o sa ma iei cu tine…

Ionut ApostuSunt tanar

Sa insemne oare trecutul durere? Daca traiesti in timp, atunci cu siguranta ca da! Traiesc in prezent urmarit de ceea ce am facut ieri,… alaltaieri,… in trecut! Traiesc in prezent cu durere ca ma afecteaza ziua de ieri, dar si cu teama de ziua de maine… Traiesc in prezent marcat de ceea ce va urma, nesigur de ziua de maine, dezorientat de ceea ce ar putea aduce ea... Ciudat? Nicidecum! Daca traiesti in timp atunci aceste probleme sunt inevitabile… Daca traiesti atemporal atunci acestea nu te vor marca deloc. Dar cine poate trai in afara timpului? Doar unul singur… As putea trai in afara timpului? Cred ca da, insa trebuie sa traiesc prin Hristos, in Hristos si cu Hristos care este atemporal. Si atunci multe din intrebarile si problemele acestei lumi limitate, ar fi ceva mai accesibile si mai usor de depasit…

Actualitatea

In organizarea Asociatiei Nationale pentru Apararea Libertatilor Religioase, a avut loc la Iasi un seminar cu tema: Modalitati de cooperare intre Biserica si institutiile statului. Din partea Bisericilor Evanghelice au participat urmatorii invitati: Pastor Florin Vasiliu, Pastor Mihaita Costache, Frunza Titi, Eugen Grigoroscuta. Din pacate cei mai importanti reprezentanti ai statului au neglijat acest seminar. Iata titlurile celor trei sesiuni:

*Sesiunea I - Biserica si puterea locala, factori de solutionare a problemelor sociale,
*Sesiunea II-a - Relatia dintre biserica si organele puterii locale,
*Sesiunea a III-a - Armonia sociala si diversitatea confesionala.

Curier & Posta redactiei

Emanuel (Australia): Dragii mei, va multumesc pentru revista nr.24, si sper ca insfirsit sa ajunga emailul acesta la voi. Eu tot v-am trimis email dupa ce am primit revistele dar imi veneau inapoi ca nu poate sa deliver, spunea delivery error. Sper ca aceasta sa ajunga. Domnul cu voi! Emanuel

Nota redactiei: Ne bucuram sa stim ca nu ati incetat sa ne scrieti, sunteti un mesager deosebit de consecvent. Daca nu ar fi distanta asa de mare ne-ar place sa ne vedem. Va transmitem cele mai bune ganduri.

Marius Sirbu (Constanta): Mai apare revista? O publicati lunar?

Nota redactiei: Nu va speriati, SSJ apare si tot saptamanal. Ati primit revista cu intarziere din teama noastra de a nu o trimite de doua ori. Va multumim! Si atentie la numele ce urmeaza.

Marius-Laurentiu Sirbu (USA): Salutare din Los Angeles tuturor celor care lucreaza cu ardoare la aceasta revista. Tin sa va multumesc pentru ca am primit aceasta revista incepand cu nr 2 si ceea ce nu stiu este faptul cum de ati aflat de adresa mea...? Din "prima stire" am aflat ca Pastorul Boingeanu a venit la Suceava, este pastorul bisericii ?? PS: Eu sunt din Biserica Crestina Bellflower din L.A. nu Belflour cum s-a scris. Cu toata dragostea MARIUS si D-zeu sa va rasplateasca eforturile.

Nota redactiei: Va multumim pentru salut. Din cate stim Pastorul Boingeanu este pastor la Suceava, cat despre “Belflour”, se pare ca l-am scris dupa ureche, pentru niste oameni care stiu cat de cat engleza nu e scuzabil, vom face “sanctiuni” in randul redactiei. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Catalin B. (Constanta): Salut! In sfarsit am primit revista SSJ intr-un singur exemplar! ... dar vad ca mai multi "clienti" s-au plans de acest aspect. Cine va lucreaza pagina web? (as putea sa va ajut: chiar, viziteaza adresa urmatoare - exemplu sa vezi ca eu ma ocup, printre altele, si cu design web) http://www.hannah.ct.ro sau http://virtualcat.itgo.com (daca te "tine" calculatoru').

Nota redactiei: Salut! In sfarsit am trimis revista SSJ intr-un singur exemplar!Vrem sa colaboram asa ca iti vom trimite un mesaj despre cum si ce...(daca te “tine” timpul inaintea calculatorului).

Nota redactiei catre Ramona Simut : Mai vrem!

Benza Samuel (Deva): Fiti binecuvantati! Astazi este 1 Octombrie si mai am 27 de zile pana plec la armata. Este o ora tarzie din noapte cand va scriu aceste randuri. M-am bucurat de numarul 24 al revistei. Am gasit unele lucruri de care ma lovesc in viata de toate zilele, ca de pilda: Am avut cateva discutii cu unii prieteni din biserica cu privire la statul (statutul? n.r.) nostru al penticostalilor in societate, si sa stiti ca are dreptate fr. Danut M. cand spune ca protestantismul s-a retras de pe scena vietii sociale. Si le spuneam acelor prieteni: De comentat comentam, nemultumiti suntem de starea tarii, dar de facut ceva nu facem. De ce? Pentru ca este foarte usor de stat in umbra si sa comentezi. De rugat pentru tara nu ne rugam pentru ca, vezi Doamne, pentru pacatosii aia? Da draga, zic eu catre ei, nu scrie in Biblie sa ne rugam pentru tara pentru ca de fericirea ei atarna fericirea noastra? Ba da, dar... Am dat cateva exemple despre marii oameni ai Bibliei care au fost pusi de Dumnezeu in fruntea tarii, si le spuneam: Este adevarat ca este greu sa fi in fruntea sau administratia tarii si ca trebuie sa platesti un pret! Problema este la cine platesti! Lui Dumnezeu sau lui Satan? Da este greu sa ram ai cu coloana vertebrala in fata coruptiei, mitei sau oricarei alte forme de intinare, dar se merita inaintea lui Dumnezeu. Pe cand avand toate formele enumerate mai sus platesti dar lui Satan. Le spuneam ce spunea D.M.: Pavel face o constatare cand spune ca nu sunt multi printre voi de neam ales si ca nu este un standard. Discutiile au ramas deschise si sper ca Dumnezeu sa ridice oameni care sa arate ce fel de Dumnezeu este Dumnezeul Bibliei si ca este Acelasi si astazi in Romania anului 2000 ca si atunci in vremea lui Pavel. Mai am ceva sa va scriu. Este special pentru Danut Jemna. Danut am observat ce ganduri ai atins tu in ultimul comentariu la cartea Matei. Multe dintre ele sunt gandurile cu care ma confrunt personal. Legile Imparatiei sunt tainice, multe dintre ele nu le-am vazut pana acuma functionand. De ce spun asta? Pentru ca in unele zile am avut urmatoarele ganduri: Oare este adevarat ce scrie cu privire la aceste legi? Se pot ele implini in acest sfarsit de mileniu? Ce fel de oameni ar trebui sa fim noi cunoscand aceste legi? Si multe altele de felul acesta. Incet, incet, dar cred ca sigur am inceput sa vad realitatea acestei imparatii, si stii ce am descoperit? Functioneaza fara nici ce-a mai mica abatere!!! Este extraordinar!!! Poate te intrebi: De ce te miri asa Sami? Pentru ca este un sistem TOTAL diferit de ceea ce am auzit si vazut pana acum practic andu-se in lume. Am avut ocazia sa merg prin diferite bisericii, chiar si sa ies din tara, provin dintr-o familie de crestini, dar RAR am vazut oameni care sa aiba cetatenia acestei imparatii. O, rugaminte as avea la voi, intr-unul din numerele voastre am vazut la posta redactiei numele lui Flaviu Mitar din SUA, as vrea sa-mi dati adreasa lui de e-mail. Stiu ca face parte din grupul OMEGA si ca anul acesta au concertat prin tara. As vrea va discut ceva cu el, daca se poate si nu aveti ceva impotriva! Cam atat pentru astazi! Cu drag in Domnul nostru Isus Christos! soldat Benza Samuel

Nota redactiei: Astazi este 3 Octombrie si mai avem o zi pana la aparitia revistei, iar tu 25 de zile pana la ... Oare de ce numeri zilele, evident, simti ca vei intra intr-un univers rigid si ostil, simti ca se vor face presiuni si se va aduce batjocura la adresa ta, simti ca te desparti de prieteni si de biserica. Dar armata are si parti bune pe care le vei vedea. Ne bucuram sa stim ca apreciezi ceea ce facem. Despre rugamintea ta, credem ca se poate rezolva in particular. Cu drag si armata usoara!

Calin Valean (Cluj): Draga Danut (Manastireanu. n.r.), Ma numesc Calin Valean si sunt baptist. Mi-a placut ideea dumneavoastra din acest articol si 99% sunt de acord cu dumneavoastra dar... cred ca, noi evanghelicii, atunci cind vorbim de ortodoxie si ceea ce ofera ea ar trebui sa fim mai precauti pentru a nu jigni "pe gratis" semenii nostri autentici ortodocsi. Intr-adevar fiind o religie mai incarcata de mistic poate ca oamenilor le este mai greu sa scormoneasca, sa scoata afara si sa promoveze aceste valori etice dar convingerea mea e ca vina e tot la enoriasi. Noua protestantilor ne este mai usor pentru ca suntem mai simpli (nu simplisti) ca si religie si dibuim mai repede aceste valori etice dar nu stiu cum se face ca nu prea le aplicam, deci unde este vina? Eu zic ca tot la enoriasi de asta data protestanti. Felicitari pentru articolul din ALO+. Vizitati-ne pe Internet la:
http://members.xoom.com/MediaCrist

Nota redactiei: Draga Calin, Danut nu este momentan in tara, asa ca nu putem raspunde cum ai vrea tu si cum ar vrea el. Oricum va afla de mesajul tau. Despre ce articol e vorba in ALO+? Suntem curiosi! Numai bine!

Nota redactiei catre "Noua Speranta” Timisoara: Situatia creata este inedita si nu am luat o decizie cum sa procedam. Noi nu il cunoastem pe cititorul respectiv si nu avem siguranta ca isi aroga paternitatea materialului.

Natalia Marandiuc (USA): Dragii mei, Multumesc pentru revista pe care mi-o trimiteti si mie saptamanal. Ma bucur pentru entuziasmul si candoarea voastra, si va impartasesc multe idealuri. Multumesc frumos. Shalom.

Nota redactiei: Va multumim, ne bucuram de tot ceea ce ne scrieti. Shalom!

Nota redactiei pentru Clara (Los Angeles): Iti multumim si ramanem datori cu o prajitura la “Amandina”.

Epilog: Ma durea masca de pe fata mea. Incercau sa ma convinga ca nu pot trai fara ea.

Pentru subscribe,unsubscribe, scrieti la adresa: (...) - trimiteti adresa si in functie de ce solicitati - o vom copia in / sterge din - banca de date. Indiferent de varianta, va multumeste:

The Salt Street Journal

Alina Simion
Aretta Bazdara
Daniel Grigoroscuta
Eduard Orasanu (redactor sef)
Ionut Apostu
M. P.
Sabina Dodan

"Frumusetea va salva lumea!" F. M. Dostoievski
iar frumusetea este
HRISTOS

Niciun comentariu: