Adrian Plamada - Litera

Adrian Plamada

Adrian Plamada, la vremea colaborarii sale cu SSJ era student la Institutul Biblic "Emanuel" - Oradea (astazi "Universitatea Emanuel"), la sectia Teologie - Pastorala, intr-o grupa care nu peste multa vreme - de la scrierea articolelor - avea sa devina "celebra", iar astazi o "neplacuta" amintire in analele niciodata scrise ale Universitatii..., intr-un fel astfel explicam de ce a scris atat de putin alaturi de noi.
(Adrian Plamada & Eduard Orasanu - Iasi / 2007)

Litera

Tot mai multe biserici sunt divizate si tot mai multi oameni sunt nemultumiti unii de altii. Nu zic ca este un fenomen nou ci doar ca astazi este mai acut. Pastori nemultumiti de biserici, biserici nemultumite de pastori, tineri nemultumiti de batrani, batrani nemultumiti de tineri etc. etc. Atunci imi pun intrebarea: care sunt nevoile bisericii de azi care duc la asemenea reactii? Uitati-va la generatia de tineri care se formeaza astazi pe bancile liceelor si imaginati-va biserica peste 30-40 de ani condusa de ei. Nu stiu daca ati avut curiozitatea sa-i "bagati in seama" pe adolescentii de astazi si sa-i intrebati care este credinta lor. Vechea generatie din biserica ne va raspunde ca se roaga pentru ei ca sa se pocaiasca si... atat. Cand tinerii acestia vor dori sa faca ceva, cine credeti ca-i va critica cel mai mult si le va spune ca nu e bine ce fac, ca nu asa se face ci "altfel" - cine-i arbitrul acestui "altfel"? Golul care s-a creat intre cei tineri si cei "batrani"
(incluzand aici si pe cei batrani in mentalitate) il vom percepe abia peste cativa ani, cand nu vom mai avea tineri in biserici, iar cand ii vom aduce vor pleca pentru ca nu sunt impliniti. Predicile sunt prea tipatoare, pastorul a devenit o personalitate - in contrast cu menirea lui de slujitor (vorbesc aici de relationarea pastorului in comunitate), cantarile sunt batranesti (ironia e ca pe primele pagini ale Cantarilor Evangheliei citim: "cantati Domnului o cantare noua" - stiati ca cea mai noua cantare are aproximativ 50 de ani?).(SSJ - The Definitive Collection 2007)

...

Litera

Biserica de sub regimul comunist nu cunostea problema somajului, atat de actuala astazi in Romania, sau a tentatiei de a trisa, de a nu fi drept, de a "lua" din ceea ce nu-ti apartine, asupra caruia nu ai drept. Tentatii actuale. Multi incearca sa-si argumenteze aceste manifestari pana si cu versete biblice. La Bucuresti, vara trecuta, in en-gros-ul "Europa" am auzit o emisiune radio (ascultata cu foarte mare interes de mii de oamenii prezenti acolo) in direct, pe tema relatiilor sexuale. Majoritatea celor care raspundeau la telefon spuneau ca si-au inceput viata sexuala la 11 - 12 ani, iar la intrebarea moderatorului la ce varsta sfatuiesc pe ascultatori sa-si inceapa viata sexuala, toti sfatuiau tanara generatie cat mai curand. Problema casatoriei si a castitatii pana in "ziua cea mare" nici nu se punea. Sincer sa va spun nu am audiat niciodata o predica in biserica pe tema vietii sexuale in care sa mi se vorbeasca deschis despre toate. Totusi radiourile se ocupa de acest subiect din plin. Cum reactionam in fata unor astfel de provocari ale celui rau pe care ni le face noua azi? Cred ca multe biserici au ramas cuplate pe nevoile de ieri si daca acestea nu mai exista azi le inventam noi pentru ca doar pe acelea stim sa le rezolvam.

Am schitat in mare ceea ce imi propun sa fie un subiect de meditare pentru toti. Nu vreau sa fiu oaia neagra care critica fara sa faca nimic, ci vreau sa fiu contemporan societatii in care Dumnezeu m-a asezat si, in urma zbaterilor mele, in cuptorul framantarilor, sa primesc incurajarea de a-mi continua si pe mai departe zbaterea.

(texte publicate in SSJ nr. 33 si 35)

...

Un om

(text publicat in SSJ nr. 152, numarul cu tema: "Dosar SSJ nr. 28 - Ce sunt pocaitii?")

Dragul meu prieten,

M-ai intrebat ce este un pocait. Ei bine, cred ca este greu de enuntat o fraza care sa defineasca intr-un mod exaustiv acest termen. Dar cred ca pot sa-ti spun ce nu este un pocait.

In primul rand, un pocait nu este un SUPRA OM. El nu este un om desavarsit, care a atins perfectiunea si care nu mai are nimic de invatat. Din contra, pocaitul este un om invatabil, un om intr-un proces de desavarsire. El este angajat in drumul dinspre coruptibilitatea umana spre desavarsirea divina. Nu este drumul cel mai usor de parcurs, ci este cel mai anevoios. Nu exista o stare de perfectiune pe acest pamant, ci perfectiunea va fi experimentata doar in veacul ce va sa vina. Daca te astepti de la un pocait sa fie desavarsit, te inseli. Poti insa sa te astepti sa-l vezi angajat pe drumul desavarsirii.

In al doilea rand, un pocait nu este un SUPER OM. Nu este un om care experimenteaza doar realizari pe toate planurile vietii, ci poti intalni pocaiti care au esuat la un examen, care nu au un serviciu bine platit, care isi petrec o gramada de timp pe paturile unui spital sau care nu au un acoperis sub care sa se odihneasca. Cu toate acestea, pocaitul poate experimenta bucurie si satisfactie in orice situatie se afla. Realizarea lui cea mare este insusi faptul ca este pocait, ca este un om care a realizat cel mai nobil lucru care poate fi realizat: este mantuit.

In al treilea rand, un pocait nu este un SUB OM, o persoana neajutorata care avea nevoie de o religie pentru a se descurca in viata. Nu este un om care si-a pierdut mintile si a devenit membru al unei caste inferioare a oamenilor limitati, care nu mai cunosc gustul bucuriei si al fericirii si care se comporta de parca ar fi tot timpul frustrati. El nu si-a pierdut demnitatea umana, ci o experimenteaza in modul in care Dumnezeu a proiectat-o. Nu este un om cu care sa-ti fie rusine sa te insotesti, ci prezenta lui te provoaca. El se bucura de o viata noua, de o noua perspectiva asupra valorilor umane si de un viitor nou.

De aceea, draga prietene, vreau sa te asigur ca un pocait este un OM. Nu te astepta sa vezi mai mult decat atat, dar asteapta-te sa fii provocat sa fii si tu OM.

Linkuri:

Dosar SSJ nr. 02 - Holograf exclusi din UE

Dosar SSJ nr. 07 - Student la anul 2000

Aa - Harta blogului - Explicatii "pas cu pas" despre SSJ

Niciun comentariu: