Chris invita la dialog pe Ligia Ratiu

Interviu cu Ligia Ratiu (SSJ nr. 45 - 50)
“...cea mai mare implinire este sa-ti investesti talentul in altii”


Chris(foto: SSJ)

Intr-un context in care peisajul muzicii cu mesaj crestin din tara noastra este adesea invadat de tot felul de nume care apar peste noapte si dispar la fel de usor, fara sa fi avut prea multe de spus, exista si o serie de oameni (putini la numar, ce-i drept) al caror talent, pus in negot in mod consecvent, sfideaza parca scurgerea timpului, aducandu-ne in suflete si in case, cu o modestie de care numai dragostea poate fi in stare, mereu proaspata, cantarea de lauda.

In muzica crestina romaneasca nu exista premii (si din pacate simpla enuntare a acestei idei poate produce lungi controverse), dar daca ar exista, cred ca s-ar acorda unul pentru longevitate artistica interlocutoarei noastre, Ligia Ratiu.

Slujesti prin muzica de aproape doua decenii si esti mereu in primul rand, mereu in topurile preferintelor crestinilor romani, mereu in forma, Ligia; cum reusesti?

Ligia Ratiu(foto: "HAR")

Cred ca versetul din Isaia 40:31 poate fi un raspuns la aceasta intrebare: “Dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.” Important e sa stim ca Dumnezeu ne-a inzestrat cu daruri (talente), dar nu spre folosul nostru ci pentru a sluji altora. Daca alegem sa slujim, El ne va echipa cu tot ce este necesar pentru aceasta slujire: noi trebuie numai sa ramanem intr-o legatura vie si constanta cu El. Imi place cum exprima acest lucru fiii lui Core in Ps 87:7 “Si cei ce canta si cei joaca striga: «Toate izvoarele mele sunt in Tine.

Chris: Multi oameni din lumea crestina te cunosc de multa vreme. Eu, de exemplu, imi amintesc ca eram in liceu, deci prin ’84, cand am ascultat pentru prima oara, pe banda de magnetofon, niste cantece pe care le cantai atunci: “Exista timp”, “Strajerul” si altele. Tu iti aduci aminte de inceputuri? Cum a fost?

Ligia Ratiu: Eu am crescut intr-o familie in care se canta foarte mult, iar in Biserica am cantat cam de cand ma tin eu minte. Mai tarziu, cand am inceput sa studiez pianul, obisnuiam sa cant la harmoniul vechi al bisericii daca era cineva sa-mi apese pedalele. Totusi, un moment de inceput a fost cel cand, pe la varsta de 13 ani am intrat in formatia care mai tarziu s-a numit “MESAJ”. Obisnuiam sa cantam la serile de tineret din biserica, aici in Cluj, dar eram deseori invitati sa slujim si in alte localitati. Personal, nu cred ca realizam atunci, in totalitate, importanta acestei lucrari, dar peste ani am avut bucuria sa intalnesc persoane care mi-au marturisit ca au fost motivate sa se decida pentru Domnul la acele intalniri. Privind acum in urma stim ca timpul acela a fost binecuvantat si ca formatia “MESAJ” a avut un rol important in dezvoltarea muzicii crestine la noi in tara.

Chris: Cred ca, de-a lungul anilor, ai trait multe experiente frumoase. Care ar fi cateva din implinirile artistice?

Ligia Ratiu: Implinirile mele nu sunt legate neaparat de realizari personale (cum ar fi albume, concerte etc.) cat mai ales de faptul ca am contribuit intr-un mod mai mult sau mai putin vizibil la realizarea unor proiecte artistice importante si de influenta pe care am avut-o in viata unor oameni care au ales sa slujeasca prin muzica si ale caror rezultate mi-au intarit convingerea ca cea mai mare implinire nu este sa valorifici la maxim talentul tau ci sa-l investesti in altii. Numele de “Mesaj”, “Cristale” sau “Transilvania Gospel” sunt doar cateva din argumentele care pot veni in sprijinul afirmatiei mele.

Chris: Exista si neimpliniri?

Ligia Ratiu: Despre acestea, de obicei nu ne prea place sa vorbim. Desigur, exista si ele, si e bine ca exista, spre a ne dovedi ca suntem limitati si ca visele si planurile noastre trebuie intotdeauna aduse in acord cu voia lui Dumnezeu. Atunci cand apar, ele trebuie sa te conduca la sursa care este, prin ea insasi, cea mai mare implinire a vietii: ISUS.(SSJ - The Definitive Collection 2007)

Chris: S-a folosit Domnul de muzica pentru a-ti vorbi in mod special?

Ligia Ratiu: Da, de foarte multe ori! Mie personal cred ca imi vorbeste mai mult prin muzica tocmai pentru ca sunt mai receptiva la muzica. Nu odata mi s-a intamplat ca, traversand momente mai dificile in viata, sa am ocazia sa ascult exact cantecul care exprima raspunsul la framantarile mele, sau sa ma trezesc dimineata fredonand o melodie al carei mesaj sa ma urmareasca intreaga zi si sa ma influenteze in trairea mea cu Domnul si in deciziile pe care trebuie sa le iau. De aceea consider ca e foarte important mesajul pus in muzica noastra.

Chris: Pornind de la aceasta idee, care crezi ca e importanta muzicii in viata unui crestin?

Ligia Ratiu: Adevarul e ca eu nu concep viata de crestin in afara muzicii. Muzica nu lipseste din nici un eveniment important pe care Biblia il mentioneaza. Toata Biblia e plina de exemple care sustin acest adevar si cantarea e prezenta de la inceputul pana la sfarsitul ei. Intotdeauna oamenii lui Dumnezeu si-au exprimat trairile si prin cantare. Un crestin viu si o Biserica vie trebuie sa acorde intotdeauna foarte mare importanta muzicii; asa cum spunea si marele reformator Martin Luther, muzica este “imediat in marire cu Cuvantul lui Dumnezeu si deci merita cea mai inalta consideratie”.

Chris: Cred ca ai subliniat o parere generala; intr-adevar, muzica, fiind una dintre frumusetile create de Dumnezeu, are o importanta capitala in viata oricarui crestin. Ea isi are originile in eternitate si se perpetueaza pana in eternitate. Plecand de aici, cum ti se pare ca sunt priviti cei ce se ocupa de muzica, cei care slujesc prin muzica; cu alte cuvinte, ce parere ai despre conditia artistului crestin din Romania de azi? Dincolo de bucuria inchinarii si a partasiei cu Domnul prin cantare, dincolo de vietile schimbate prin muzica, crezi ca un artist merita si altceva?

Ligia Ratiu: E destul de dificil de raspuns la aceasta intrebare pentru ca aproape orice raspuns poate fi interpretat. Ma intreb, oare cati isi pot inchipui cum arata lumea fara arta si fara artisti... Si, din pacate, sunt extrem de putini cei care se gandesc sa sprijine astazi arta, in lumea crestina din tara noastra. Desigur, artistii sunt modesti pentru ca, pe langa talent, un artist complet trebuie sa detina si o suficienta doza de modestie, astfel incat, atunci cand e vorba de merite sa nu-si atribuie nici unul. Cred ca artistii ar merita sa gaseasca mai multa intelegere si pretuire la cei din jur

Chris: Spune-mi, te rog, care sunt planurile tale de viitor?

Ligia Ratiu: In ultima vreme, in viata mea au avut loc asa de multe evenimente neprevazute incat evit sa-mi mai fac planuri. Vreau sa ma bucur de surprizele si de noutatile pe care mi le ofera fiecare zi. Totusi, pot sa va spun ca mi-am propus sa realizez anul acesta un album pentru a veni in intampinarea celor care asteapta sa poata avea muzica mea in casele lor.

Chris: Si acum, ca cititorii revistei HAR te cunosc mai bine, ai un mesaj pentru ei?

Ligia Ratiu: Ma bucur ca exista in Iasi oameni care au o inima calda pentru artisti si sunt onorata de invitatia pe care redactia revistei mi-a facut-o de a participa la una din Seratele organizate de HAR. Cred ca vom avea un timp binecuvantat impreuna si, daca va fi un pian disponibil in Iasi, ne vom cunoaste si mai bine

Publicat prin amabilitatea revistei "HAR"©

Linkuri:

Chris invita la dialog pe Claudius

Eduard Orasanu - Chris/Moldova Gospel

The Salt Street Journal nr. 122

Aa - Harta blogului - Explicatii "pas cu pas" despre SSJ

Niciun comentariu: