Eduard Orasanu invita la dialog pe Ionatan Pirosca(SSJ - The Definitive Collection 2007)

Eduard Orasanu invita la dialog pe Ionatan Pirosca

(publicat incepand cu SSJ nr. 60)Eduard Orasanu

Daca vreti sa va prezentati.Ionatan Pirosca

Ma numesc Ionatan Pirosca, m-am nascut in 1958, in mai, o luna frumoasa, de primavara, de sfarsit de primavara, la Braila. Acolo am crescut, acolo am facut scoala, acolo am suferit si acolo m-am bucurat pana in momentul de fata. Dumnezeu a ingaduit sa trec prin mai multe experiente care m-au apropiat de el, si nu ultima dintre ele a fost aceea de a scrie poezie. Am indragit de copil indeletnicirea asta, care a devenit o pasiune. O pasiune care un timp am incercat sa o indepartez de Dumnezeu, si odata cu ea m-am indepartat si eu, insa Dumnezeu nu a ingaduit asta, si a venit un timp cand m-am intors, si impreuna cu mine am intors si aceasta poezie a mea. Mi-am selectat de atunci foarte bine ce am citit si, mai ales, ce am scris, si ce am vorbit.

E. O.: Ce ati scris si unde au aparut cartile dumneavoastra?

Ionatan Pirosca: In 1994 vedeam prima mea carte tiparita. Dumnezeu a ingaduit ca Editura SAMUEL de la Medias sa se angajeze in aceasta aventura, pentru ca efectiv a fost o aventura, un nume necunoscut, mai ales in poezia crestina, unde predomina, dupa cum stim, nume ca Ioanid, sau Traian Dorz. Cartea se numea "Cu fata la cruce". Era un stil un pic mai dificil (nu mai stiu exact cate poezii au fost, oricum erau fragmente mai mult decat poezie, in sensul ca toata cartea se voia un intreg, fragmente separate doar prin asteriscuri, nu aveau titluri), era intr-o maniera moderna, nu foloseam majuscule, decat atunci cand cuvantul se referea la Domnul sau unul din atributele Sale, restul era fara nici un semn de punctuatie, deci maniera moderna.

E.O.: Cum a fost primita de public prima dumneavoastra carte?

Ionatan Pirosca: Cititorii frecventi de poezie, cititorii cunoscatori au apreciat cartea si asta m-a bucurat, in schimb acolo unde nu se trecea cu cunostintele de poezie peste nivelul celor care se recita in biserica de obicei, nu a fost receptata, nu a fost inteleasa, nu a fost acceptata, dimpotriva am fost uimit sa constat ca erau persoane care dupa ce cumparau cartea veneau si o aduceau inapoi cu afirmatia ca aceea nu ar fi o carte crestina. Am inteles atunci ca e bine sa nu acceleram prea mult in sensul modernizarii poeziei actuale din biserici, dar nici nu e bine, si nu am sa fac niciodata rabat de la calitatea artistica a demersului literar, pentru ca, cu regret trebuie sa recunosc, in bisericile noastre se face rabat de la aceasta calitate.

E.O.: Sa explicam ce vreti sa spuneti...

Ionatan Pirosca: Sa definesc acest gen de literatura ca "predicute cu rima". Sunt texte speciale, cu diverse mesaje, foarte bune in biserica, nu am nimic impotriva lor, dar care nu au impactul pe care il dorim pentru o cultura crestina in cadrul culturii romanesti.

E.O.: E vina poetilor sau a cititorilor?

Ionatan Pirosca: E si vina unora si a altora, am ajuns sa constat dupa multi ani de preocupari in aceasta problema. Si dupa multi ani de cautare am inteles ca pana la urma e bine sa ne pliem si unii si altii, si scriitorii si cititorii, sa ajungem la un punct de unde sa putem porni impreuna mai departe. Pentru ca altfel unii nu-i vor intelege pe ceilalti.

E. O.: Cine cultiva gusturile unei generatii?

Ionatan Pirosca: Biblia numeste pe aceia care trebuie sa conduca destinele unei biserici, sunt batranii ei, sunt presbiteri, sunt pastori, insa acestia nu sunt intodeauna dotati si cu acele cunostinte si aptitudini necesare ca sa discearna ce inseamna foarte bine, si ce inseamna mai putin bine sau rau in toate domeniile. In poezie trebuie sa recunosc foarte putini pastori sunt cunoscatori. Asta e o problema... Ce bine ar fi daca ei ar ingadui sa existe, si asta se intampla foarte rar din pacate, grupuri care sa se adune conform aceleiasi afinitati pentru o indeletnicire anume, de exemplu pentru literatura.

E.O.: Cenacluri literare evanghelice? Cunoasteti sa existe pe undeva asemenea cenacluri?

Ionatan Pirosca: Am auzit de incercari, de exemplu recent am fost invitat la Botosani de un grup de tineri care incearca sa faca un cenaclu. Anul trecut a fost o prima intalnire si anul acesta o a doua intalnire. Anul trecut am incercat sa punem bazele unui grup, anul acesta am constatat ca nu s-a reusit foarte mult, dar grupul are aceiasi intentie, exista si are intentia sa lucreze in sensul acesta, adica sa se comporte ca si un cerc literar. Sunt oameni care iubesc poezia, care apreciaza nu numai ceea ce se spune in biserica, ci si noul.

E.O.: Spuneti-ne cateva nume.

Ionatan Pirosca: Este Alexandru Iacob, apoi fratele lui, Tudor Iacob, care este un om foarte pasionat de poezie si de literatura in general. Sunt multi tineri astazi, si nu numai tineri care incearca sa faca poezie crestina. In 1991 am organizat primul festival de poezie crestina din Romania, lucram atunci la editura MESAJ din Braila, si am constatat ca nu numai evanghelicii incearca poezie crestina, ci si credinciosi ortodocsi; foarte multi dintre ei au luat premii.

E.O.: Cum face fata poezia acestor vremuri?

Ionatan Pirosca: Poezia, dupa parerea mea, nu va muri niciodata atata timp cat exista sensibilitate omeneasca.

E.O.: Sa vorbim despre cel de-al doilea volum.

Ionatan Pirosca: Este vorba despre cartea de poezie: Tabla Inmultirii cu Cerul. A aparut in anul 1998, la editura MESAJ din Braila. De data asta o carte mai cuminte, in sensul ca incerc sa ma pliez catre un punct unde sa ma intalnesc cu acei cititori care au nevoie sa mearga mai departe, dar care au un punct la care au ramas. Se pare ca partial am reusit. Cartea a mers mai bine, in sase luni s-au epuizat 1300 de exemplare.

E.O.: Ati auzit intamplator o poezie recitata in biserica, si acea poezie sa va apartina?

Ionatan Pirosca: Am auzit chiar la Botosani, cu ocazia ultimei deplasari, am auzit o sora tanara oarba care a recitat intr-un mod deosebit de sensibil una din poezii, ca daca n-ar fi fost a mea mi-ar fi dat lacrimile. Foarte frumos a recitat, m-a impresionat.

E. O.: Spuneti-mi despre o alta carte scrisa de dumneavoastra?

Ionatan Pirosca: In toamna trecuta, Dumnezeu a ingaduit sa apara un eseu exegetic pe o tema biblica, e vorba de: "Sabia Domnului si a lui Ghedeon sau Subordonarea Suverana", pentru ca eu am vazut in acest om un exemplu de subordonare inaintea oamenilor si a lui Dumnezeu care ne aduce sa fim colaboratori cu Dumnezeu la mantuirea si salvarea oamenilor. In aceasta situatie, aceasta subordonare ne face sa fim suverani impreuna cu Dumnezeu. Pare paradoxal, un paradox in titlu, dar prin lectura se va dovedi acest lucru.

E.O.: Manuscrise?

Ionatan Pirosca: Doua manuscrise la edituri, unul la editura SAMUEL din Medias si unul la Cluj. Amandoua de poezie. Apoi mai am un manuscris gata de editat, acasa, inca doua carti, una de poezie si una de eseuri poetice. Si incepute, asadar neterminate, doua, trei carti, gata in proiect, deci planul lor e gata, urmeaza sa mai lucrez la ele.

E.O.: Ce parere aveti despre editurile crestine din Romania?

Ionatan Pirosca: Daca ar avea si bani necesari probabil ca ar fi foarte puternice, ma refer la editurile cunoscute. Nu contest valoarea unor oameni de la edituri cum e cea de la Oradea, Cartea Crestina, sau Logos, de la Medias, si altele, inclusiv editura de la Fagaras, Agape.

E. O.: Ce ati recomanda celor tineri?

Ionatan Pirosca: Sa citeasca ce le place si sa scrie cum le place, dar sa placa si altora. Printre preferintele mele au fost, dincolo de autorii Bibliei, care sunt fundamentali, Hemmingway, Gabriel Garcia Marquez, iar ca poeti Frank O'Hara, si desigur Nichita Stanescu, care a devenit un fel de "idol", eram indragostit de el, Ioan Alexandru mi-a placut foarte mult.

E.O.: Se pot castiga bani din poezie?

Ionatan Pirosca: Nu. Nici eu nu castig bani din poezie si nu stiu cine o face, doar daca ai fi un Nichita Stanescu sau ai reusi sa patrunzi in preferintele electoratului literar.

E.O.: Cum am putea incheia acest interviu?

Ionatan Pirosca: Asta cred ca editorul trebuie sa o puna la punct mai bine, eu nu pot decat sa multumesc pentru onoarea care mi se face si sa indemn pe cititori sa citeasca, si sa scrie poezie crestina si in alta maniera decat s-a facut pana acum.


Linkuri:

Eduard Orasanu invita la dialog pe Claudius

Eduard Orasanu - De ce plangi... (Scurta meditatie de Pasti)

Eduard Orasanu - Jurnal florentin

Eduard Orasanu - Chris/Moldova Gospel

Ionatan Pirosca - Galeriile de poezii "Ionatane" (alte texte)

Ionatan Pirosca - Ingerul cel mai scurt inspre maine (fragment de nuvela)

Aa - Harta blogului - Explicatii "pas cu pas" despre SSJ

http://ionatan.wordpress.com/

Niciun comentariu: