Intersectii - Perspective politiceIata cateva din chipurile personajelor politice ale Romaniei din anul 2000, amintite de Eugen Grigoroscuta in rubrica sa "Intersectii" - Perspective politice.

...Ion Ratiu - Pa pionule (SSJ nr. 40)

Fara Ion Ratiu clasa politica din Romania este mai saraca. A plecat poate cel mai democrat, cel ce a stiut sa se impuna prin valoare, cel ce a castigat respectul adversarilor si si-a dominat colegii (de partid). Va lipsi zambetul sau, neputand fi inlocuit cu grimasele celor ce, raportati la el, devin epigoni. Nu stia (!?!) lectia replicilor taioase, dure, sau poate doar voia ca prin atitudinea sa sa contribuie la obtinerea unei medii acceptabile pentru partidul sau la capitolul comunicare. Ironia fina, inteligenta, care il caracteriza era o "rara avis" printre ai sai.Victor Ciorbea / Radu Vasile - "Cutremur" in PNTCD (SSJ nr. 41)Opinia mea este ca aceste aripi nu s-au rupt din partid, ci partidul s-a rupt de "CD". Nu e doar un joc de cuvinte – CD, in acest caz, nu sugereaza Conventia Democrata, ci Crestin Democrat. Aceste desprinderi au venit ca o consecinta logica a abdicarii partidului de la principiile CD. Un partid care se pretinde "crestin", manifesta o obedienta exagerata pentru "sugestii" venite din alte zari. Afirmand aceasta, ma gandesc in primul rand la legea care vizeaza homosexualii. Oare acesti crestini (si democrati) nu au nici o Biblie in partidul lor?Cornel Turianu - Zece negrii mititei... (SSJ nr. 42)

Zece negri mititei... au fost si, unul cate unul, parasesc o corabie aflata in deriva. Oare carui partid apartine nava? Se poate vedea si cu ochiul liber drapelul arborat pe catarg. Incet dar sigur crucisatorul se transforma intr-un inofensiv submarin, care, epuizand torpilele, arunca vorbe si face valuri, in afundarea sa vertigionoasa. Ultimul plecat (cel putin pana in prezent), in nici un caz un simplu matelot sau, asa cum le place fostilor sai sefi sa spuna, "un soldat credincios partidului", este un om de valoare, integru, si tocmai de aceea declaratiile sale se bucura de autenticitate si credibilitate.Viorel Lis (SSJ nr. 43)

Desi evenimente de prima pagina, scandalul primarului din Cluj (revocarea revocarii!) sau demisia domnului Lis din PNTCD raman in umbra, eclipsate chiar de situatia dramatica a profesorilor - umiliti nu atat de salariile pe care le au, cat de modul cum sunt tratati, ignorati de guvernanti! Ce conteaza situatia milioanelor de elevi? Ce ar reprezenta inghetarea anului scolar? Ce consecinte ar antrena?Victor Babiuc (SSJ nr. 44)

Inca o demisie de marca, de asta data dintr-un alt partid aflat la guvernare: Partidul Democrat, demisionarul fiind Victor Babiuc, ex-Interne, ex-Justitie, inca Aparare. De ce? Si de ce doar cu doua zile inaintea congresului PD? Zvonuri circula, se imagineaza scenarii din care nu lipsesc santajul (politic, economic!?), orgoliile personale, "libelulele" Bell. Cat este adevar, cata imaginatie, este greu de precizat, poate doar viitorul sa limpezeasca ceva, poate adversarii (de ce nu si prietenii) sa ofere detalii.George Pruteanu (SSJ nr. 45)

George Pruteanu, fostul senator taranist a trecut in coalitia PDSR. Omul care a fost exclus din PNTCD pentru ca gandeste (asemenea multor locuitori ai acestei tari) ca un roman, poate constitui un atu incontestabil pentru partidul lui Ion Iliescu in viitoarele alegeri. Ar fi mare surpriza candidatura domnului Pruteanu pentru Cotroceni? Probabil, azi chiar, intrebarea mea ar parea multora fara sens, desi eu cred ca daca asa vor sta lucrurile, nu ar mai fi necesar al doilea tur de scrutin pentru prezidentiale.Emil Constantinescu (SSJ nr. 45)

Acum cateva zile, seful statului se declara invins in aceasta lupta, recunoscand in mod mai mult sau mai putin direct ineficienta bataliei... Si nu o facea oricum, ci prin afirmatii dure, prin acuze grave aduse celor ce, in opinia sa, deteriorasera imaginea tarii. Oare?Emil Constantinescu (SSJ nr. 46)

Nostalgic om, presedintele. Dupa ce in urma nu cu mult timp a tinut ca legea restituirii terenurilor agricole si a padurilor sa fie promulgata intr-un cadru deosebit, acum a facut acelasi lucru care viza pensionarii. Dupa tarani in costume populare, au urmat la cermonia semnarii pensionari. Oare au venit din convingere? Greu de presupus – atat timp cat in tara aceasta mai exista pensii care se scriu cu 5 cifre. Si atunci de ce? Cui foloseste acest aer de festivism ieftin? Se creeaza imagini? Pentru cine? Realitatea o cunoastem cu totii!Ion Iliescu (SSJ nr. 47)

Aceasta primavara, insa, a trezit la viata cam tot ce hibernase in timpul iernii, virusii in primul rand. Inteligentii microbi, odihniti, si-au directionat atacul spre candidatul cel mai bine plasat – cel putin deocamdata – in competitia pentru Cotroceni, domnul Ion Iliescu. S-ar parea ca a existat si un plan de rezerva in caz ca virusii dadeau gres. Pentru ca scenariul iminentului atentat sa para cat mai veridic, s-au alertat si serviciile secrete si cele de protectie. Circ avem, mai trebuie paine…Mugur Isarescu (SSJ nr. 48)

Ultimul dresor adus, autoritate recunoscuta, este specialist in lei, nu in rechini. Cat va rezista? Indiferent cat, atunci cand directorul va decide ca si cariera sa de dresor de rechini va lua sfarsit, el va reveni la preocuparile sale anterioare, rechinii vor ramane ceea ce sunt (eventual vor migra dintr-un bazin in altul), iar directorul va ramane ceea ce este. Si ce este?Emil Constantinescu (SSJ nr. 51)

Bun venit in Romania, domnule presedinte Constantinescu! Prima intrebare, evident normala, de unde? Nu stiu, ceea ce stiu este ca abia acum presedintele ia contact cu realitatile tarii, realizeaza (oare?) dificultatile enorme ale populatiei, mizeria, minciuna, coruptia, hotia cu care ne confruntam. Unii dintre cititori vor fi probabil tentati sa afirme: mai bine mai tarziu decat niciodata! Sa nu fim naivi! Acest “tarziu” – teribila coincidenta – apare tocmai acum, pentru ca este an electoral, pentru ca trebuie oferita o anume imagine despre grija conducatorului.Teodor Stolojan (SSJ nr. 72)

Pentru ca romanul de rand, de care puterea isi aduce aminte o data la 1400 de zile(?!), cand va introduce votul sau in urna, va gandi simplu: Stolojan? Om capabil, valoare incontestabila, dar pe cine are in spate? Cu liberalii ne-am lamurit!

Niciun comentariu: