Left Behind - O corespondenta intre cititorii revistei despre aceasta carte(SSJ - The Definitive Collection 2007)

(schimb de scrisorii ce a debutat in SSJ nr. 66)

Adrian George

Scrisoare din America

Bun gasit, dragi romani.

Ma numesc Adrian George si locuiesc in USA din 1988 cind am obtinut dupa 6 ani viza americana avind statutul de refugiat politic. Sint ortodox si am ramas credincios religiei in care m-am nascut. Nu am "border" in a aprecia alte credinte. Dumnezeu este UNIC.

Dar iata pe scurt subiectul si motivul acestui e-mail. Faptul ca am incercat sa contactez multi preoti romani (GH. Calciu, Avramescu etc. ca exemplu) sau Parohia Ortodoxa din USA ca mai apoi sa scriu si revistei "Lumea Libera" din New York si neprimind vreun raspuns, incerc si la dumneavoastra in speranta ca voi fi auzit.

Nu stiu daca sinteti informati, dar de putin timp in Statele Unite a aparut o carte intitulata "Left Behind" ca apartinind scriitorilor americani Tim LaHaye si Jerry B. Jenkins (practic sint 6 carti ce alcatuiesc acest "Left Behind" fiecare prezentind cite un "level" al "Apocalipsei".Aceasta carte se vrea o carte "Science Fiction", dar avind baze solide din "Apocalipsa" biblica transpusa in timpurile noastre. Actualmente cartea (cartile) acestor doi scriitori se bucura de un succes foarte mare pe piata americana.

Ceea ce mi-a atras atentia la aceasta carte este faptul ca Anticristul este roman. Da, ati inteles foarte bine. El se numeste Nicolae Carpathian si este nascut in Cluj, Romania. Poate ca se doreste o aluzie la Nicolae Ceausescu de unde si numele de Nicolae Carpathian. Doresc sa mentionez ca in aceasta carte nu exista nici o nota explicativa referitor la motivul alegerii Anticristului ca fiind roman.

Sint american de origine romana. Nu mai am cetatenia romana din 1986. Ca profesie am lucrat in computere si mai apoi artist liber profesionist fiind membru/compozitor al formatiei IRIS, Voltaj, Incongnito etc. Impreuna cu sotia mea am absolvit doua colegii in USA: unul in computere, celalalt in Business Administration. Am cautat pe toate caile sa fiu un roman demn si de buna credinta oriunde am fost. Faptul ca romanii sint vazuti negativ in productiile americane nu mai surprinde pe nimeni. Recent in filmul Congo un roman este prezentat ca un tilhar. Sint nenumarate alte exemple la care mai marii din tara stau pasivi si nu incearca sa gaseasca o explicatie sau sa ceara eventual scuze. Acest lucru recent intilnit in cartea "Left Behind" insa, capata o incarcatura emotionanta ce poate avea repercusiuni din cele mai neasteptate. Curind se va face poate un film unde acest Anticrist roman va colinda in lumea intreaga si...

Ca o intrebare de final ce se vrea retorica, intreb nevinovat: oare evreii ar ramine pasivi la o astfel de jignire? Nu cred ca vreo tara ar merita asa ceva. Ce am putea spune de Germania, de Japonia, Iran, Rusia etc? Cu ce am fi noi mai cu "motz" pentru a "merita" acest rol distructiv al umanitatii dat de stimabilii scriitori americani? Ce am cerut a fost sa se dea o nota explicativa, eventual scuzele de rigoare. Si noi, la fel ca si alte natii, (vezi evreii) ar trebui sa nu toleram cind sintem atacati in ceea ce avem poate cel mai scump, si anume credinta.

Poate ca Dumnezeu va intelege acest popor roman ce trece de nu mai stiu cind prin "Valea Plingerii" si i se va da si lui ceea ce merita de mult, adica demnitate.

Nu pot sa nu reamintesc versurile lui St. O. Iosif din poezia "Daniil Sihastru", ce mi-a fost data sa o citesc cu multi ani in urma de un batrin care mi-a schimbat foarte mult filozofia vietii. "Capul plecat sabia nu-l taie/Insa lantul miinile si picioarele incovoaie".

Va rog sa luati aminte ca "a intoarce si celalat obraz" dusmanului este in contradictie cu "Nu va duceti cu margaritare la porci". Va multumesc pentru timpul dumneavoastra si, in speranta ca am fost inteles si poate se va putea face ceva in urma celor prezentate mai sus, va las cu bine si ... sa auzim numai, si numai de bine.
Iulie 10, 2000

Nota redactiei pentru Adrian George (USA): Tot ce am putut face a fost sa publicam randurile dumneavoastra. Am simtit, dincolo de faptul ca aveti dreptate, o mare nevoie de a comunica cu cineva. Se poate ca numarul 70 al revistei sa fie ultimul, asa ca nu ezitati sa scrieti si alte ganduri care va framanta.

...

Teodor Muntean

Scrisoare din Iasi

Iata un ecou care vine de dincolo de oceane! Ma mir cu bucurie ca mai sunt romani acolo care n-au uitat de unde au plecat. Si sunt multi, unii ar veni acasa "azi", dar cu durere trebuie s-o spunem, n-au la ce!

Eu am facut prostia sa vin acasa, nu din patriotism, ci din obligatie, si uite asa ma confrunt iarasi direct cu durerea unui popor care dainuie de veacuri (si indata milenii) chinuite pe acest petic de pamint zdrentuit si cirpit de prea multe ori. Dar, sa nu se sperie cineva, avem si bucurii nu prea marturisite, in contextul in care prea multi au parte numai de durere din partea asa zisilor confrati ai lor si uneori si din partea... autorilor de carte sau film straini.

Nu-ti mai vine sa rizi, nici macar la umorul recunoscut al romanilor, care stiu atit de bine sa faca “haz de necaz”.

Una din acele dureri este ca Dumnezeu ii intelege pe romani, dar celor ce au ajuns “alesii” acestui neam nu inteleg nici poporul, dar nici pe Dumnezeu. Pentru ca “alesii” sunt din generatia care a crescut strimb sub un regim care le-a incovoiat constiintele. Si uite asa au ajuns strimbatatea, minciuna, jaful, coruptia, avaritia, sodomia la rang de virtute!

Cum sa mai intervina Dumnezeu aici? Se pare ca nu prea vrem sa ne schimbam, iar politicienii fura, moralitatea e la pamint, presa se ocupa mai mult de scandaluri minore, iar vocea bisericii este atit de slaba! Si toate astea in paguba saracului roman cinstit si resemnat, care priveste spectacolul cu neputinta, si nedumerire, fara sa stie incotro sa mai mearga. Pentru ca toti indrumatorii lui - cei mentionati mai sus - au luat-o razna sau stau “cuminti” in banca lor fara sa intervina.

Apropo de “palmuitul celuilalt obraz”, eu personal nu cred ca Domnul Christos ne-a invatat sa ne lasam palmuiti in orice imprejurare. Uneori trebuie sa luam biciul si sa-i alungam pe negutatorii corupti din templul in care si-au instalat cu nerusinare fotoliile confortabile... nepasindu-le de faptul ca un popor intreg nu are nici macar niste buturugi pe care sa se aseze!

Vreau sa multumesc personal lui Adrian George pentru vocea lui care vine din indepartata America. Daca toate vocile aparent slabe ale romanilor de pretutindeni s-ar uni, cred ca ne-am putea astepta la o schimbare, iar antichristul n-ar mai fi prezis ca fiind din Carpati. Sunt natii care au avut “antichristi” mai tari si mai mari ca “nic ceau”, dar de acele natii producatorii de film si carte probabil ca nu au curajul sa se atinga nici macar cu vorba.

De ce sa o faca in dreptul nostru? De ce sa-i lasam chiar in pace pe acesti impostori care ne tulbura linistea pe din afara, si asa tulburata destul din interior. Daca se poate afla adresa lor, ar trebui poate sa le scriem acelor nerusinati o scrisoare de... protest, sau nu stiu ce, ceva, oricum sa vada ca nu chiar dormim toti in tara asta si ca, mult mai degraba, antichristul poate veni dintr-un imperiu american in decadere, in care pe zi ce trece Crestinismul este tot mai calcat in picioare. Daca nu are nimeni timp, chef sau curaj sa le scrie, o voi face eu, desi nu-s foarte reprezentativ pentru natia romana, dar pot fi o voce din 23 de milioane, numai ajutati-ma sa aflu adresa. Multumesc.

Va doresc tuturor o viata deplina, care presupune si aceasta lupta impotriva unei minciuni prin care ni se atribuie un rol infect si ingrat inainte de vreme. De fapt ce sa ma mir, ca tot ei, americanii au facut filme in care arata cum se va dezintegra imperiul lor si te cuprind fiorii cind vezi cum gindesc si ce orori prevad ei pentru propria lor natie! Nu mai tin minte titlul filmului, dar m-am ingrozit cind am vazut acea blasfemie la adresa propriei lor natiuni. Nu le doresc asa ceva americanilor adevarati, unde am multi prieteni. Le doresc numai bine, iar romanilor din America le doresc unire intru Christos si nu dezbinarea in care multi dintre ei inca se mai complac. Sa dea Dumnezeu ca nimicurile, care am vazut ca ne despart acolo si aici, sa dispara si sa apara unitatea in jurul lui Christos, asa ca antichristul sa nu ne poata dezbina nici macar in filme, darmite in realitate.

Doamne, ajuta-i pe romani!

...

Adrian George (USA): Bun gasit! Va multumesc pentru publicarea scrisorii mele cu privire la "Left Behin", carte ce a aparut aici in America. Insa exista un dar... Care va fi urmatorul pas de facut? Si pasivitatea poate fi un raspuns dar nu intocmai pragmatic.
Cu respect, Adrian George

Nota redactiei: Dupa cum vedeti o reactie poate fi gasita chiar in acest numar al revistei, o reactie deloc pasiva. Va salutam.

...

Danut Manastireanu

Scrisoare din Iasi

Draga Adrian George,

Asa cum poti vedea dupa nume, sunt unul dintre cei care scriu regulat la SSJ. Ca si tine, am o deosebita apreciere pentru valorile noastre culturale, chiar daca sunt la fel de constient de slabiciunile noastre ca neam - tocmai unele dintre acestea fiind responsabile, cel putin in parte, pentru imaginea negativa a romanului proiectata adesea in media. Spre deosebire de tine insa, in primul rand ma aflu in tara, prin decizie, nu de nevoie, iar in al doilea rand sunt evanghelic, adica minoritar si asta ma face sa simt pe pielea mea mult laudata toleranta romanesca, pe care o socotesc un mit, ca multe altele de acelasi gen.

In ce-l priveste pe LaHaye, este un autor evanghelic pe care l-am citit intens pe vremuri, dar de care m-am indepartat de mai mult timp din pricina senzationalismului pe care il cultiva si a impresiei pe care o lasa de a fi specialist in toate domeniile (acest ideal era laudabil in perioada enciclopedismului, dar este o absoluta imposibilitate in contextul super-specializarii din vremea actuala).

Stiind cele de mai sus, marturisesc ca n-am fost surprins sa aflu ca si-a ales un roman ca personaj antichristic. Ca si tine insa, am fost extrem de deranjat de aceasta alegere, mai ales ca este vorba de un autor care face parte din propria mea traditie bisericeasca. De aceea, socotesc ca initiativa ta de a initia un protest legat de aceasta nefericita alegere este benefica si vrednica de urmat. Nu stiu daca ne-ai putea ajuta cumva sa gasim adresa e-mail a autorului, ca sa-i trimitem direct protestele noastre. O alta posibilitate ar fi sa scriem cite ceva, de "dulce" la recenziile gazduite de siturile Internet pe care se vind aceste carti. Ma refer la amazon.com, barnesandnoble.com, sau christianbook.com.

Sunt sigur ca aceste proteste isi vor atinge scopul. Ma indoiesc de faptul ca autorul isi va modifica textul, dar sper ca va evita pe viitor asemenea jigniri la adresa noastra ca neam.

Doamne-ajuta!

...

Adrian George (USA): Bun gasit! Iata-ma fericit ca nu sint nebun. Domnul Teodor Muntean prin rindurile lui nu a facut decit sa imi dea sens la ceea ce am scris. Nu sint multi care reactioneaza ca atare, asa ca ridiculizarea, indiferenta sint la ordinea zilei. Voi incerca sa fac rost de adrese. Este exact ce as fi dorit de la forurile superioare ale bisericii de a face, insa nu am primit nici un raspuns (!!!). Atit dumneavoastra cit si redactiei va multumesc pentru rindurile scrise sau publicate. Nu incerc sa fiu decit un roman de buna credintza. Daca nu atunci cel putin bunul simt sa-mi dicteze exact ceea ce trebuie facut. Numai de bine si pe curind. Dumnezeu sa va aibe in paza.

Nota redactiei: Ne bucura sincer ca v-am adus putina seninatate si un dram de normalitate peste noianul de framantari pe care le aveti. Iata ca seria reactiilor nu s-a incheiat, ati starnit si asta e foarte bine. Noi, intr-un fel va ramanem datori pentru ca ati adus un pic de viata in domeniul interactivitatii cu cititorii. Dumnezeu sa va ocroteasca!

...

Adrian George (U.S.A.): Bun gasit dragi prieteni! Doresc sa adresez numai ginduri de bine si sanatate domnului Manastireanu pentru suportul dat (referitor la scrisoarea mea cu privire la "Left Behind".) Incerc sa pot face rost de adresele de e-mail sau web ale scriitorilor cu pricina. Inca o data multzam frumos pentru suport. Cu respect, Adrian George

Nota redactiei: Numai bine!

...

Cristina Fratu (Chicago, U.S.A.): Hi, Am vrut numai sa-i spun lui Adrian George ca Left Behind series au website la www.leftbehind.com si cred ca de acolo poti contacta scriitorii. Deasemeni, The Left Behind Movie va aparea pe 31 Octombrie si the website este www.leftbehind-themovie.com. Ar fi nemaipomenit daca ar putea sa fie traduse in romaneste pentru ca sint niste carti excelente. That's all. Thank you!

...

Adrian George

Stimata redactie,

Acum citeva saptamini v-am scris despre "Left Behind" si am avut citeva schimburi de scrisori cu domnul Manastireanu si chiar cu un cititor ale carui pareri mi-au dat curaj ca sentimentul de demnitate nu este socotit o piesa de mobila. Pentru aceasta oportunitate in a-mi publica scrisoarea si mai apoi in a-mi raspunde, va multumesc din nou foarte mult.

Recent am discutat cu preotul Gheorghe Calciu, un mai vechi prieten de-al meu, iar acum citeva zile am fost vizitati aici in America de catre preotul Galeriu cu care am discutat referitor la jignirea adusa de cei doi scriitori americani poporului roman prin faptul ca in cartea lor (Left Behind) anticristul este desemnat a fi roman.

Citind insa acest numar am fost extrem de bucuros sa constat ca o anume doamna ori domnisoara pe nume Cristina Fratu din Chicago, imi scrie referitor la rindurile ce mi-au fost publicate de revista dumneavoastra - bucuria a fost insa de scurta durata. Citind rindurile acesteia am constatat ca mi se comunica niste adrese de "web" in legatura cu cartea "Left Behind" drept pentru care ii multumesc (aceste adrese le-am luat cu ceva timp in urma chiar din cartile respective, insa scriitorii cu pricina nu pot fi contatctati).

Putin mai in josul rindurilor Cristinei Fratu apare nedumerirea si gustul amar ce l-am simtit atunci cind spune ca "Ar fi nemaipomenit daca ar putea sa fie traduse in romaneste pentru ca sint niste carti excelente. That's all." Oare rindurile mele sa nu fi fost clare? Oare domnul Manastireanu sa-mi fa raspuns in virtutea unei inertii ce ar friza cu diplomatia?

Bravos natiune! As dori sa stiu de la domnia sa de ce aceste carti sint considerate a fi "excelente". Nu sint eu in masura sa analizez din punct de vedere literar cartea respectiva, unde dinsa aduce elogii insa infantilismul lor cit si speculatia pina la epuizare a subiectului in a cersi parca audienta nu le face onoare.

Noi romanii, in marea majoritate, nu intram in librarii numai cind afara ploua. Avem valori incontestabile in literatura cum de altfel mai toate natiile lumii au, si de aceea a incerca sa se spuna despre aceste carti ca sint "excelente" este o distanta mare. Nu doresc sa vorbesc poate necuvenit de "Left Behind" doar pentru faptul ca am fost desemnati de domnii scriitori in a fi lacasul anticristului, ba chiar acesta sa fie roman adevarat, din Cluj purtind numele de Nicolae Carpathian.

Oare doamna (domnisoara) Cristina Fratu sa nu fi fost lezata de nominalizarea facuta de scriitorii americani? Anticrist, Romania, roman. Oare sa nu fi simtit ca demnitatea noastra de roman a fost calcata in picioare de respectivii scriitori? Oare sa nu fi simtit faptul ca are o importanta in a fi un popor religios inca cu mult timp inainte de fi descoperita America? Nu ma erijez in nu stiu ce mare patriot dar citindu-l pe Petre Tutea, marele filozof, am trait cu emotie cuvintele spuse de domnia sa unde aminteste ca nu el a avut onoarea sa sufere pentru poporul roman ci tara i-a dat aceasta sansa. Dar acela a fost Petre Tutea...

Imi pare teribil de rau ca atitudinea mea nu a fost pe deplin inteleasa. Eu personal ma rog ca aceste carti (Left Behind) sa nu fie traduse in romaneste. Nu cred ca cineva de acolo ar avea nevoie de ele. As dori mai multe traduceri in engleza a citorva scriitori romani ca de exemplu: Emil Cioran, Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Nae Ionescu, Vasile Voiculescu, Pamfil Seicaru, parintele Staniloae, Bujor Nedelcovici, Galeriu, Nichita, Gyr etc. ca mai apoi Eminescu.

Mi-as dori din tot sufletul ca aceasta scrisoare sa scoata in evidenta faptul ca am fost gresit cind am incercat a o "judeca" pe Cristina Fratu referitor la rindurile ce mi le-a adresat.

Va las cu bine si pe curind. Sper ca Dumnezeu sa ne ajute cu lumina LUI.

...

Mitica Ghitea

O alta scrisoare...

Am urmarit discutiile si parerile despre volumul “Nicolae”, al treilea din seria celor scrise de LaHaye si Jenkins, care il descriu pe antichrist asa cum va fi si se va comporta el cand va aparea pe scena lumii, dupa parerea autorilor. Asemanarea cu Nicolae Ceausescu, in ce priveste caracterul si metodele de lucru, nu sunt exagerate in carte. E mentionat (Nicolae Ceausescu, n.r.) ca fiind din Romania, ca ar fi ajuns in Fruntea Natiunilor Unite si a devenit dictatorul lumii. S-a afirmat ca :"... ar trebui sa nu toleram... cand suntem atacati in ceea ce avem poate cel mai scump si anume credinta", dar autorii cartii nu pomenesc nimic de credinta romanilor. Putem oare echivala purtarea lui Nicolae Carpathia (Ceausescu) cu credinta romanilor? Personal nu am observat, dupa citirea volumului, o atacare a credintei noastre faptul de a folosi numele Nicolae, nume ales de autori, caci stim ca Nicolae Ceausescu a cautat sa distruga credinta romanilor, nefiind in nici un fel exponentul ei pozitiv, ci din contra, exemplul profund negativ, meritand rangul dat de autori ca antichrist. Toata lumea stie cine a fost "nic ceau" si a-i lua apararea, e un nonsens.

Pe de alta parte pot sa spun ca m-am simtit flatat - ca roman - ca suntem bagati in seama si macar astfel, toata lumea care a citit volumul Nicolae va sti unde este Romania, Carpatii, Cluj etc., disipandu-se cat de cat ignoranta crasa a americanilor.

Nu stiu daca impulsul de intoleranta inflamatorie ce se flutura ca o cruciada impotriva atacatorilor "a ceea ce avem poate cel mai scump si anume credinta" va fi inteles de americani, deoarece nu exista o justificare clara, bazata pe elemente scoase din roman, care sa atace pe "impostori" ca defaimand credinta.

Poate folosirea denumirii de Carpathia, aluzie la muntii Carpati din Romania, a trezit dorinta "sa le scriem acelor nerusinati" dar ma indoiesc ca ati auzit despre arabi ca ar fi trimis o echipa de teroristi sa-i distruga pe autorii cartii pentruca au folosit ca centru, capitala a lui Antichrist, denumirea de New Babylon, oras pe care Irak-ul l-a aparat cu indarjire cand americanii l-au bombardat in razboiul de acum cativa ani.

Mai bine s-ar folosi aceleasi bune intentii de aparare a Romaniei, impotriva defaimarii noastre ca regiune din lume, mistica, obscurantista, oculta, pagana, astfel cum este prezentata Romania, in fiecare an, toamna, prin miliardele de dolari ce se castiga din vanzarea obiectelor expuse la sarbatoarea Haloween, folosind Transilvania ca leaganul lui Dracula, vampirul setos de sange. Filme, costume, masti, jocuri video, carti si fel de fel de articole legate de Dracula sunt diseminate ca o plaga pe obrazul crestin al Transilvaniei Carpatilor Romanesti si de care nimeni nu se ofenseaza.

In fiecare an, la sarbatorea satanica a Haloween-ului, care e la sfarsitul lui octombrie, Dracula e in fruntea incasarilor.

Iata ce ofenseaza, in adevar, credinta romanilor si prestigiul nostru ca natiune.

...

Adrian George

Iata-ma scriindu-va din nou. Se pare ca am intrat intr-o polemica pe care sincer mi-o doream dar ...

Deci sint Adrian George si am avut citeva rinduri scrise catre redactia dumneavoastra referitor la cartea celor doi scriitori americani intitulata "Left Behind". Am raspuns si unei doamne (domnisoare) pe nume Cristina Fratu tot referitor la aceasta carte. Astazi am citit din nou revista dumneavoastra si am intilnit rindurile scrise de un domn pe nume Mitica Ghitea referitor la cartea "Left Behind" si indirect adresate mie.

In primul rind ii multumesc acestui domn prin faptul ca a fost intr-o oarecare masura sensibilizat de rindurile scrise de mine redactiei dumneavoastra.

As incepe aceasta scrisoare insa cu un "remember" nu de mult apus (daca este apus): Ceausescu a eliberat detinutii politici imediat cum a venit la putere. Nu a intervenit in 1968 in Cehoslovacia alaturi de trupele sovietice si cele ale Pactului de la Varsovia. Nu a permis trupe sovietice pe teritoriul romanesc. A condus o politica externa ce a facut ca Romania sa poate primi beneficii financiare uriase din occident. A reusit o mediere in zona de foc a lumii unde a pastrat legaturi atit cu Israel cit si cu Arafat. A ajutat intrarea Chinei in ONU. A primit cele mai inalte distinctii internationale atit din Europa cit si din Africa, Asia, America. A construit fara asemanare in istorie. A preluat conducerea tarii cind altii se ascundeau (Apostol, Maurer, etc). Nu a boicotat olimpiada din Los Angeles pe cind Gorbaciov o dorea. Sub conducerea sa, Nastase, Comaneci si multi alti sportivi au adus laurii tricolorului peste hotare. A lasat tara fara datorii. A incercat o industrializare fortata pentru a ne arunca in rindul tarilor civilizate. A fost laudat atit de americani (Carter, Nixon) fiind invitat in aceste tari, unde i s-a facut o primire foarte calda si plina de consideratie. Regina Angliei l-a invitat pe Ceausescu fiind asteptat cu toate onorurile. Ceausescu... bla, bla, bla, bla.

Lista ar putea fi continuata. Am dorit sa va pun aceste lucruri pe tapet, pentru ca am dorit sa argumentez de ce nu sint de acord cu rindurile dumneavoastra, ce pe alocuri sint contradictorii. Dar asta va decurge un pic mai la vale.

In primul rind spuneti ca prin faptul ca anticristul a fost denumit Nicolae Carpathian (poate o aluzie la Nicolae Ceausescu), tara noastra ar putea fi cunoscuta mai bine. Adica americanii si alte natii vor sti cu siguranta ca Romania si Clujul sint locul nasterii acestui personaj biblic, drept pentru care ar trebui chiar sa le multumim. Faptul ca va simtiti jignit de o anume sarbatoare americana "Halloween", care daca nu stiati noi o avem de sute de ani, ea se tine de sarbatoarea recoltei, atunci cind se pun bostani in poarta cu luminare in ei pentru a arunca raul. Faptul ca americanii, fiind mercantilici, uzeaza de tot ce se poate uza pentru a produce bani, punind in vinzare pina si chipul acestui Dracula. In parte aveti dreptate, insa nu am citit pina acum vreun rind din partea dumneavoastra referitor la acest lucru.

Dracula nu este anticristul domnule! Dracula nu este Romania domnule! Nu doar Transilvania este Romania, ci si Tara Romaneasca si Moldova.

Eu sint ortodox, cu relele si bunele cu care sintem vazuti, insa nu judec o religie. As putea sa cred, in pacatosenia mea, la fel ca Petre Tutea ca Dumnezeu este roman. Sigur este o fabulatie dar cu multe trimiteri.

Nu fac comert cu credinta mea, insa pe aceiasi treapta ma consider mindru de a fi roman si de a respecta locul nasterii mele si al mortilor pentru demnitatea natiei romanesti.

Mi s-a sugerat in timpul sederii mele cu actele de plecare definitiva sa trec la o alta credinta pentru a pleca mai usor stiindu-se ca America este o tara in principiu unde protestantii sint in mare numar. Nu am facut-o scump domn. Pentru mine toti eroii neamului atit din Moldova cit si din Transilvania si Tara Romaneasca au reprezentat ceva. Au reprezentat continuare (continuitate, n.r.), existenta. Au fost multe alte religii ca de exemplu greco catolicii carora prin Scoala Ardeleana le datoram modernizarea Romaniei.

Pina si aici imi tin Pastele meu ortodox in pofida unora care au schimbat datele. Interesant este ca sint rupti pina si de faptul ca au fost romani. Rusinos. De la ei am primit aceste carti cu notatia ca sint excelente si ca anticristul este roman domnule. Fara nici un tremur de buze, fara nici un tremur sufletesc, fara nimic. Adica niste simple rinduri "funnny" dar cu o mare implicare religioasa pentru ca are la baza Apocalipsa.

Are vreo importatnta pentru dumneavaoastra cine a fost Emil Cioran, Eliade, Bujor Nedelcovici, Gyr, Brancusi, Palade, Perlea (Ionel), Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Pamfil Seicaru, Eminescu, Nichita, Enescu, Porumbescu etc.? Poate ca da. Ca au fost ortodocsi nu are importanta, insa ca au fost buni romani are mare importanta.

Atunci intervine ceea ce inseamna sa fi roman. Atunci intervine sa iti aduci aminte prin cite a trecut acest popor si inca mai trece. Atunci se cuvine sa nu uitam ca sintem romani si avem prin "ordinul" dumnezeiesc sa ne ajutam si sa ne iubim tara ce ne-a fost data. In spiritul adevarului si al bunului simt nu trebuie sa se repete blasfemii la adresa oricarui popor in fond. Nu cred ca este momentul sa etichetam, pentru ca atunci vorba principiului american cind arati cu degetul catre cineva sa nu uitam ca alte trei degete sint orientate catre tine. Sa amintesc de Vietnam, sa amintesc de lipsa de ajutor medical a celor fara servici, sa amintesc de "homeless", sa amiintesc de droguri, arme etc. Ar fi inutil. America ramine America, dar nici noi nu sintem papuasi cum nici ei nu sint ingeri.

Acest sentiment de "capul plecat sabia nu-l taie", pe care ni l-au cultivat mult parintii si ne-a dus unde ne-a dus, s-a uitat ca este contestat in poezia "Daniil Sihastru" al lui St. O. Iosif prin continuarea: "Dar lantul minile si picioarele inconvoaie".

Va spun asta nu pentru a va face corectie civica, istorica etc ci pentru a va reaminti de ce trebuie sa nu toleram blasfemia la care sintem supusi.

Oare de ce nu s-a numit Anticristul ca Adolph Hitlerian? El a facut mult rau si se stie. De ce nu Gingis Haanian? De ce nu Isarionovici Stalinian? Va spun eu de ce. Exista o anume campanie de denigrare. Nu v-o spun obsedat fiind de mania persecutiei, insa eu traiesc aici si stiu foarte bine asta. A murit Eugen Ionescu si nimeni nu a spus ca este originar din Romania, insa daca ar fi facut vreo nenorocire fiti sigur ca s-ar fi spus tara de origine. Se spune undeva ca am cistigat locul intii in computere, unde SUA s-a clasat pe locul trei? Sau locul intii la matematici si fizica? Nu. Insa avem copii bolnavi de SIDA, sintem parca papuasi. Este o mare eroare. Credinta este atacata si nu numai la adresa ortodocsilor, dar si pe cei a caror religie ii face sa mai bata un pic a roman.

Eu apreciez locul unde traiesc, dar nu uit ca sint roman (mi s-a luat cetatenia romana dar asta nu are nici o importatata) si am luptat pe orice cale legala si politicoasa ca sa-mi arat aversiunea fata de vreo idee ce se vrea a dezinforma si a aduce reale prejudicii Romaniei si mai cu seama poporului roman.

Rechizitoriul numarul 2: Ceausescu a distrus moral si fizic un popor pentru a-si atinge scopul acela de nou "mesia" pentru romani. A facut un genocit fara precedent in timp de pace. A redus poporul si tara la o jucarie personala. A distrus traditia unui neam. A ucis. A promovat nonvaloarea. Ne-a redat evului mediu. A creat cea mai odioasa politie secreta. Si-a batut joc de o natie cu concursul puterilor externe. A fost judecat tot de comunisti travestiti in capitalisti. Si-a batut joc de noi si de o lume intreaga. Ceausescu bla, bla, bla…

Dupa moartea lui (!?) ati stiut ca s-a scris in ziarul Orange County Register, pe doua pagini (!?), in urma unei declaratii a CIA, ca a fost ajutat cu 45 milioane de dolari pentru faptul ca a furnizat documentatie de la marele radar rusesc, pe bazele caruia avionul antiradar american a fost construit. Apoi evreii scriau, tot in acelasi articol, ca replica la cele intimplate cu Ceausescu, ca trebuie facut un proces, pentru ca ei au avut acest proces de la Nurenberg, si in concluzie spunind ca totusi pentru ei a murit un "aliat". Destul?

Ar fi multe de spus stimate domn dar timpul nu ne permite. V-as ruga sa mai reflectati la cele scrise si sa intelegeti urmarile ce pot decurge din tolerarea acestei blasfemii a celor doi scriitori.

Daca un roman ar fi fost vazut ca salvatorul lumii in cazul filmului "Independence day" unde tot un evreu este salvatorul lumii (sa existe vreo pelicula unde aceasta natie sa fie vazuta negativ?) as mai balansa ca fiind pura speculatie, insa adevarul este ca sintem considerati niste papuasi. Se uita ca nemerniciile ce s-au petrecut in Romania sint cu concursul celor mai dezvoltate state ale lumii. Nu eu am fost la Yalta, la Malta etc.

De curind ne-a vizitat parintele Galeriu cu care am stat si am discutat pe multe teme pe linga care si acest fapt petrecut in literatura americana. A gindit la fel. Blasfemia exista si nu se pune la indoiala. Asta nu inseamna sa urasti o natie prin citeva elemente negative sau lichele politice si literare pentru ca am cadea in alt pacat. Dar trebuie taiat de la radacina inainte de a ajunge maligna tumoarea.

Cind Petre Tutea spunea pe patul de moarte "Nu m-as putea plinge ca am suferit pentru ca am suferit mult. Dar am suferit pentru demnitatea poporului roman". Acesta este mesajul. Tot ce trebuie sa facem este pentru demnitatea noastra indiferent de ce religii sintem. Daca nu atunci nici ca mai putem avea pretentii.

Va multumesc mult pentru atentia citirii rindurilor de mai sus.

Nota SSJ: doar din motive de spatiu am mai taiat cateva fraze. Noi credem in libertatea de exprimare. Incurajam polemicile cordiale... si speram ca spiritele nu se vor incinge prea tare.

...

Teodor Muntean

Scrisoare din Iasi

O sa incerc in mod pertinent sa comentez unul dintre mesajele trimise de cei care iubesc echipa si revista SSJ. Eu voi marca remarcile mele cu [tmm].

Adrian George (Scrisoare din America): "Am dorit sa va pun aceste lucruri pe tapet, pentru ca am dorit sa argumentez de ce nu sint de acord cu rindurile dumneavoastra, ce pe alocuri sint contradictorii."

[tmm] Din asta se naste adevarul de multe ori. S-apoi nu cred ca SSJ trebuie facut responsabil pentru opiniile contradictorii ale celor care scriu. Daca ar publica opinii indecente, imorale da, dar contradictorii... Este responsabilitatea absoluta a autorului articolului, cred ca sunteti de acord...

Adrian George: "Dracula nu este anticristul domnule! Dracula nu este Romania domnule! Nu doar Transilvania este Romania, ci si Tara Romaneasca si Moldova."

[tmm] Cine-o zis asta? La urma urmei, sper sa nu ramineti stupefiati, noi romanii din tara suntem prea constienti ca azi e nevoie de un nou 'Vlad Dracul' (nu de mincinosul "Dracula" american!) sa taie capetele nerusinatilor care ne fura tot plimbindu-se cu nesimtire prin fata ecranelor de televizor, ca mari vedete si vendete politice si mari samariteni ai romanilor!

Adrian George: "De la ei am primit aceste carti cu notatia ca sint excelente si ca anticristul este roman domnule."

[tmm] Daca-i asa, ei trebuie sa fie fiii lui anticrist, lepadaturi, asa ca lasa-i in plata lor! Ei nu sunt semnificativi pentru natia romana. De ce sa-i caracterizam pe romani prin exceptii intilnite, undeva pe mapamond, departe de patria lor muma. Avem si aici lepadaturile noastre, multe din ele se afla in pozitii "inalte" in societate, dar tot exceptii sunt. Pe noi aici cu totul alte probleme ne framinta. Lepadaturile de aici ne fac sa nu mai vedem frumusetea care salveaza lumea, de multe ori! Dar ne revenim, intotdeuna ca orice roman adevarat, care pina la urma nu se lasa batut, ca si revista SSJ! Si asta nu din fals patriotism...

Adrian George: "Are vreo importatnta pentru dumneavoastra cine a fost Emil Cioran, Eliade, Bujor Nedelcovici, Gyr, Brancusi, Palade, Perlea (Ionel), Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Pamfil Seicaru, Eminescu, Nichita, Enescu, Porumbescu etc.? Poate ca da."

[tmm] Cui pui intrebarile astea, lui Mitica Ghitea din Sacramento, tie insuti, sau mie poate, Teodor Muntean, roman din Romania? Ca raspunsurile difera prea mult ca sa poata fi comune si sterse! Daca totusi vrei sa stii, toti astia (afara de Gyr si Bujor, pe care nu-i stiu) au o mare valoare si importanta, unii m-au marcat destul de mult prin exemplul si opera lor, ca sa ma determine sa las balta America, in care am petrecut mai multi ani, si sa vin acasa. Dar, inca o data spun, nu am facut-o din fals patriotism, si cu greu am acceptat ideea ca trebuie sa ma intorc inapoi, ca aici este nevoie de mine si nu acolo! Aici unde abia am un hirb de masina pe care trebuie s-o repar mereu, nu acolo, unde am schimbat 5 masini in 3 ani, daca vrei sa dau si un exemplu pragmatic! Dar nu asta e important, ca eu m-am intors, important ar fi sa vedem citi din romanii mei din America ar face-o macar teoretic, sau ar face ceva pentru tara asta, sau pentru oamenii de aici, concret. Intrebarile pe care le-ai pus mai sus se potrivesc nesatuilor din parlament si din politica Romaniei, si altor categorii, nu unor tineri, care numai citiva stim cu ce eforturi incearca sa tina revista asta, de exemplu. Le trebuie un computer si n-au! Culmea e ca nu renunta, imprumuta, fac, dreg, si nu renunta. Nimeni in tara asta inca nu renunta, chiar daca unii s-au resemnat, dar cine ii vede, cine ii cunoaste, sau cine doar le predica frumos?! Hai sa punem mina de la mina, sa le cerem un cont si sa le trimitem acolo niste bani cu care sa-si ia macar o rabla de computer la mina a doua, si sa nu mai tot imprumute de ici de colo, unealta de baza a existentei revistei lor.

Adrian George: "Ca au fost ortodocsi nu are importanta, insa ca au fost buni romani are mare importanta."

[tmm] De acord. Hai sa fim si noi asa, buni romani. Ce implica asta?

Adrian George: "Atunci intervine ceea ce inseamna sa fii roman. Atunci intervine sa iti aduci aminte prin cite a trecut acest popor si inca mai trece..."

Adrian George: “... Atunci se cuvine sa nu uitam ca sintem romani si avem prin "ordinul" dumnezeiesc sa ne ajutam si sa ne iubim tara ce ne-a fost data. In spiritul adevarului si al bunului simt nu trebuie sa se repete blasfemii la adresa oricarui popor in fond. Nu cred ca este momentul sa etichetam, pentru ca atunci vorba principiului american cind arati cu degetul catre cineva sa nu uitam ca alte trei degete sint orientate catre tine. Sa amintesc de Vietnam, sa amintesc de lipsa de ajutor medical a celor fara servici, sa amintesc de "homeless", sa amintesc de droguri, arme etc. Ar fi inutil. America ramine America, dar nici noi nu sintem papuasi cum nici ei nu sint ingeri.”

[tmm] Suta la suta de acord! Ce-i de facut, practic? Traiesti in America pragmatismului dus la extreme, vino cu o mica propunere practica, si imi dau jos palaria! Nu o fac in fata la multi, tine minte! Multi din ROMANII pe care i-ai amintit mai inainte merita asta, si as mai face-o odata daca ar invia vreunul din ei. Asa, doar mi-am scos palaria in fata operei si a ceea ce au lasat in urma. Noi ce lasam? Intrebarea este retorica, valabila si pentru mine.

Adrian George: “Acest sentiment de "capul plecat sabia nu-l taie", pe care ni l-au cultivat mult parintii si ne-a dus unde ne-a dus, s-a uitat ca este contestat in poezia "Daniil Sihastru" a lui St. O. Iosif prin continuarea: "Dar lantul miinile si picioarele incovoaie". Va spun asta nu pentru a va face corectie civica, istorica etc, ci pentru a va reaminti de ce trebuie sa nu toleram blasfemia la care sintem supusi.”

[tmm] Io, ti-am cerut cindva o adresa de email a scrintitului de american care a scris cartea, dar n-am mai primit-o. Decit sa ne argumentam aici parerile, care nu-s nici macar contradictorii, mai bine i-am spune ceva de 'dulce' acelui american... Adica, ce ai scris aici, si altele sa-i fie spuse si lui. De ce nu?! Poate in ignoranta lui, va mai invata ceva, cit de cit, si a doua oara isi va alege mai atent subiectul si personajele...

Adrian George: “Oare de ce nu s-a numit Anticristul ca Adolph Hitlerian? El a facut mult rau si se stie. De ce nu Gingis Haanian? De ce nu Isarionovici Stalinian? Va spun eu de ce. Exista o anume campanie de denigrare. Nu v-o spun obsedat fiind de mania persecutiei, insa eu traiesc aici si stiu foarte bine asta. A murit Eugen Ionescu si nimeni nu a spus ca este originar din Romania, insa daca ar fi facut vreo nenorocire fiti sigur ca s-ar fi spus tara de origine. Se spune undeva ca am cistigat locul intii in computere, unde SUA s-a clasat pe locul trei? Sau locul intii la matematici si fizica? Nu. Insa avem copii bolnavi de SIDA, sintem parca papuasi. Este o mare eroare. Credinta este atacata si nu numai la adresa ortodocsilor, dar si pe cei a caror religie ii face sa mai bata un pic a roman.

[tmm] Iarasi de acord, iarasi ei nu ne aud si nu ne vad! Unde am putea striga, mare lucru nu am face, dar macar sa auda si ei ca nu-i romanu' chiar asa docil, si tacut, si tolerant, si rabdator pina la moarte, desi in anumite ipostaze, asta se poate numi virtute!

Niciun comentariu: