The Salt Street Journal nr. 34



saptamanal de cuvinte proaspete

La realizarea acestui numar au participat: Danut Jemna, Danut Manastireanu, Dan Gheorghiu, Dana Foszto

Cuprins: Editorial, Prima stire, Cuvantul, Cugetari privind Evanghelia dupa Matei, Perspective teologice, Raftul de carti, Cinquecento, Trandafiri din Saron, Perspective psihologice, Jessica’s style, Un bob de sare, Un alt bob de sare, Sunt tanar, Curier&Posta redactiei, Epilog, Informatii subscribe / unsubscribe.

Eduard Orasanu



Editorial

Putine reviste din mediul evanghelic acorda spatiu, in paginile lor, sarbatorii nationale a statului Roman. Poate din cauza sentimentelor de izolare si de minoritate in cadrul societatii romanesti, sau poate din cauza acelor valori, idei si principii care nu se reflecta si nu se regasesc in actualitatea imediata, publica si "vulgara". Sau poate ca bagajul nostru patriotic este limitat si alergic la propaganda, mitinguri si defilari. Asadar nu scriem despre ceea ce depaseste aria comunitatii noastre. Noi stim ca asteptarile cititorilor sunt altele, voia comitetului e alta, sugestiile sponsorilor sunt altele, replicile amicilor sunt si ele altele.

Putine reviste din mediul evanghelic inteleg menirea de a se implica in cultivarea valorilor sociale si istorice, asta in tara in care Andreea Esca (prezentatoare de stiri TV) este trecuta pe paginile manualului de Istorie. Poate ca nu observam cum radacinile noastre se slabesc si ca putini mai raman pe aceste meleaguri. Poate ca nu observam ca tinerii nu mai vor sa abia trecut, istorie, fauritori de patrie, ci masina buna etc. Asadar nu scriem despre ceea ce in definitiv am vrea sa parasim si sa uitam. Daca ceea ce scriem nu e suficient de vizibil, la ce bun risipa iubirii de patrie?

Noi, SSJ, suntem privilegiati, ne adresam romanilor aflati pe trei continente, asadar vizibilitate larga si, tocmai de aceea, suntem obligati sa spunem: Romania - te iubim!


(Grafica cu care s-a editat acest numar. Grafica: Aretta Bazdara)

ALTCEVA! O PRIVIRE PROASPATA



Prima stire

- Orest Onofrei, membru al comunitatii baptiste, a fost ales ca presedinte al Filialei Suceava a PNTCD. Astfel Orest Onofrei a luat o optiune serioasa pentru intrarea in Parlament in alegerile de anul viitor. Alegerea sa este o victorie si pentru ca a depasit toate impotrivirile legate de apartenenta sa confesionala.
- In cadrul manifestarilor organizate cu prilejul Zilei Nationale, la Alba Iulia, presedintele Romaniei a fost huiduit, nefiind lasat sa-si tina discursul.
- Luni, 6 decembrie, in sala de concerte a Filarmonicii din Iasi va avea loc un concert extraordinar de pian sustinut de Ken Tucken, Profesor de muzica la Institutul Biblic "Emanuel" din Oradea. In program: piese de Bach, Beethoven, Chopin, List, Ravel. Cu aceasta ocazie, Ken Tucken a fost invitat la o seara de tineret, in care s-a discutat despre muzica crestina. Au fost invitati tineri de la majoritatea bisericilor evanghelice din Iasi.
- In ziua de 25 noiembrie 1999, in cladirea Bisericii Crestine Baptiste "Sfanta Treime" din Deva a avut loc Conferinta Nationala a Cultului Crestin Baptist din Romania. Au fost stabilite doua zile de post si rugaciune la nivel national, pentru lucratori si pentru membrii cultului, pentru a sustine lucrarea lui Dumnezeu din aceasta tara, mai ales in acest momente cand Legea Cultelor nu prea da nici o sansa evanghelicilor.

"De Craciun ne-am luat ratia de libertate!”



M. P.



Cuvantul

Existam intr-o mare de lacrimi, lacrimi care izvorasc din ochii nostri dar curg pe obrajii altora... Universul este o rana deschisa, aproape totul este o mare, imensa si nesfarsita cadere. Aproape totul este un nesfarsit "joc de umbre", care, uneori, se sfarseste tragic, amar si ilogic. Vise stinse...
Nedreptate.

Danut Jemna



Cugetari privind Evanghelia catre Matei (XXVIII)

Urmeaza cea de-a doua categorie de oameni, care este o categorie a celor ce se mint pe ei insisi, a celor care au o soarta mult mai tragica decat a celor dintai. Acestia sunt cei ce n-au depasit limita la care ii duce conditia lor prin acceptarea solutiei lui Dumnezeu. Acestia sunt cei care s-au poticnit si nu au crezut. Pentru a crede, pentru a te naste din nou trebuie sa suporti un chin al facerii, o ruptura de fiinta cea veche, o moarte dureroasa, pentru a invia apoi la o viata noua. Si cand aceasta lume e atat de concreta, de atragatoare, atat de plina de posibilitati si oferte, ruptura se realizeaza greu, iar unii nu vor sa o faca sau nu reusesc.

Aceasta e categoria celor ce vor si solutia lui Dumnezeu si lumea, a celor ce vor sa nu-i coste nimic, a celor amagiti de propriile iluzii. Este categoria in care n-as dori sa fie nimeni. Insa, aceasta categorie s-a nascut tocmai prin intalnirea misterioasa dintre Imparatia Cerurilor si lume. Calea Imparatiei Cerurilor pe pamant este sensibila si cere totul. Drumul e greu si plin de primejdii. Simturile trebuie ascutite, iar starea de veghere trebuie sa fie continua pentru ca se intra in lupta, pentru ca viata cea noua te arunca in razboi. Fortele sunt egale pentru ca lupta se da la nivelul omului. Omul este cel curtat: si de lume si de Imparatia Cerurilor.

Categoria celor de care ne ocupam acum este aceea a oamenilor care vor sa satisfaca si lumea si pe Dumnezeu. Sunt cei amagiti, desi au cunoscut sau au fost cercetati de solutia oferita de Dumnezeu. Sunt cei care merg pe calea intunericului folosindu-se de caile luminii. Aici gasim pe cel ce-ti zice frate, dar care te judeca pentru ceea ce esti sau faci si care este in stare sa te vanda pentru un blid de linte, pe cel ce face bine doar din interes, pe cel care zice ca merge pe calea cea stramta, cand de fapt larga este calea posibilitatilor lui. Acestia sunt lupii imbracati in piei de oaie care se dau drept purtatori ai luminii, prooroci ai Celui Prea Inalt, dar care sunt inselati de duhurile care lucreaza in fiii rautatii. Evanghelia zice ca faptele lor ii vor da de gol si se va cunoaste de unde vin si cui apartin. Dar pana atunci ei pot sa insele, pot face multa valva si pot aduce dezbinare.


(textul acesta se poate citi integral in "Danut Jemna" - Cugetari privind Evanghelia dupa Matei)

Danut Manastireanu



Perspective teologice

Este important sa subliniem aici un lucru. Terenul de lupta cu liberalismul a fost terenul ideilor. Fundamentalistii erau si ei in foarte mare masura copiii veacului lor, si, desi strigatul lor de alarma a fost unul absolut legitim, modul in care s-a purtat batalia a fost unul care a amprentat in mod negativ viitorul miscarii evanghelice: Ne referim aici la faptul ca batalia cu liberalismul s-a dat pe terenul adversarului. Fundamentalistii n-au avut discernamantul de a se retrage de pe terenul adversarului si, ca urmare, dezbaterea s-a desfasurat în spatiul si cu armele ideologiei iluministe.

Iluminismul este o filosofie care s-a format in secolul luminilor, prin exaltarea ratiunii. Trebuie sa precizam dintru inceput ca rationalismul nu este acelasi lucru cu rationalitatea. Rationalitatea este calitatea unui lucru de a fi in acord cu ratiunea. Rationalismul este o conceptie care porneste de la ratiune si se intoarce la ratiune pentru a da sens tuturor lucrurilor si care exclude prin definitie tot ceea ce nu poate fi definit în spatiul restrans al ratiunii omenesti. Ori, existenta personala a lui Dumnezeu este prin definitie transcendenta, trece dincolo de limitele ratiunii omenesti, si ale omenescului in general, si nu poate fi definit in termenii rationalismului.


(textul “Perspective teologice” poate fi citit integral in "arhiva de aur" – Danut Manastireanu)

Eduard Orasanu



Raftul de carti

Lewis Carroll
"Peripetiile Alisiei In Tara Minunilor"

Un taram in care accidentele nu sunt catastrofe, iar caderile sunt plutiri pe langa etajere si borcane de dulceata. Un taram in care fiecare usa inseamna o alta posibilitate, dar sa le deschizi inseamna, ba sa bei, ba sa mananci, ba sa te faci mare, ba sa te faci mic, ba sa uiti esentialul... Un taram fara zone esentiale, dimpotriva banale si potrivite, putin dulci, putin comice... Si chiar daca lacrimile sunt asa de mari, nu inoti singur prin ele, intotdeauna este cineva alaturi. Poate ca probleme sunt cu sinceritatea, caci, e prea crud sa povestesti despre pisicuta ta unui soricel. Dar cine a spus ca totul e logic, e o joaca in care afli, sau nu, cine esti, in care afli ca daca vrei sa pleci conteaza unde vrei sa ajungi, iar daca nu vrei sa ajungi undeva, poti pleca pe oriunde. Dar cine a spus ca totul e ilogic, luciditatea umana si politetea nu se risipesc alaturi de personajele putin anapoda... Dar probleme mai apar si cu servitul ceaiului, caci trebuie sa ai nervii destul de tari sa poti dialoga fara sens, dar nu fara farmec si nu fara surprize. Si ce mai ciudatenie: ceasul arata intodeauna doar ora cinei si, cum acest tabiet nu poate fi incalcat, se cineaza fara oprire…

Aretta Bazdara



Cinquecento

"Totul este in noi, opera noastra este un fel de jurnal" Pablo Picasso

"Dans de nunta"



Un pas cheama alt pas, o traire urmareste alta traire, inexplicabil de perfect intr-o alergare ce pare inceput al tuturor miscarilor… Dansul. Forma de manifestare. Doar atat? Nu este oare indrazneala a simturilor, atingere neingaduita… Fetele lor ma cheama spre bucurie. Taranii… ii vad dansand, se misca, si totusi… Stau cuminti si calmi asemeni mortilor ce au uitat a fi plansi… Piter Brueghel cel Batran mi-a aratat ca se danseaza cuminte si calm desi agitatia e acolo. Paradoxal se pare ca n-am oboist… as mai dansa, asa cuminte si calm. De ce? Iata-ma dorind a uita de dezamagire…

...

Alb - nu e o culoare caci ni s-a spus ca albul si negrulnu sunt culori. Atunci ce-i picatura ce-mi doarme in tub? Poate… poate e o lacrima pierduta din greseala din ochiul celui ce a stiut sa iubeasca sincer macar o data… sau poate… poate e chiar lacrima ta.

(din Oradea)


(Recomandam a se vedea "Istoria SSJ-ului in 6 desene" & Cinquecento - Aretta Bazdara)

Dan Gheorghiu

Trandafiri din Saron

SA FIU...

Sa fiu un cant in piatra ce spinteca milenii,
Sa fiu dor in paraul tesut sub capatai,
Un fulger al nadejdii in noptile durerii,
Balsam de Inviere, izvorul Soarelui...

Dar mintea mea-i prea oarba si gandul prea sleit
S-ating intaia coarda a dulcelui extaz;
Ci port in ochi naframa Taramului ravnit
Si-n suflet Mostenirea ce tine dorul treaz.

...

Ursit, dar, mi-e Cuvantul, si-n El am fost ursit
Ca-n taina Lui de Viata sa aflu ce-i Iubirea,
Ca-n ziua-ntai a Nuntii sa trec de drept iubit,
Sa trec de prag Mireasa, si-n fata - Nemurirea.

30 decembrie 1977


(poeziile "Trandafiri din Saron" pot fi citite in "arhiva de aur" - Dan Gheorghiu)

Sabina Dodan



Perspective psihologice

“EMOTIILE NOASTRE - LE CONTROLAM SAU LE EXPRIMAM? (I)"

In general, noi suntem conditionati sa nu ne dezvaluim si sa nu ne exteriorizam trairile interne sau sentimentele. Dar, in acelasi timp noi avem nevoie de autenticitate pentru ca traim o epoca care ne determina sa "ne impacam" cu ceea ce constituie spiritul vietii. Mai clar, emotiile ne traverseaza fara a baga de seama: rozul din obraji sau tenul livid, ochii sclipitori sau pupilele dilatate, inima batand repede sau suflul intrerupt, pumnii stransi sau picioarele moi... In momentul in care devenim constienti de aceste reactii, invatam sa le controlam pentru ca ele sa nu ne tradeze sau sa ne tulbure facandu-ne sa ne simtim incomod sau jenati.

Emotiile puternice ca bucuria sau delicate cum ar fi a asculta Mozart, ne mentin o viata fericita, o stare placuta de liniste si pace. Tropotul emotiilor si frustrarilor lor este normal de la 2 la 20 de ani. Cine alege oare in mod constient sa se lipseasca, sa se rupa de ele? Si, cu toate acestea, pierderea contactului cu propriile emotii este o tulburare foarte la moda. "Educatia" emotiilor se rasfrange mai mult asupra controlului manifestarilor emotionale decat asupra stapanirii resentimentelor interioare. Exprimam invatand a zice ceea ce resimtim eliberand si trairile negative, si cele pozitive, ceea ce nu este compatibil cu a sti sa traiesti codurile sociale si propriile inhibitii.

Emotiile ne dau senzatia ca traim dar ne si perturba. Noi suntem prinsi intr-o dubla ipostaza: trebuie sa ne controlam existenta pentru a fi social corecti si sa ne exprimam pentru a exista si a comunica, ceea ce nu e deloc usor. Suntem frecvent bulversati si stapaniti de emotii: o reintalnire intamplatoare cu un amic pe care nu l-am vazut de 15 ani, un accident, numele nostru pe lista admisilor la facultate, taraitul telefonului in plina noapte, un copil care rosteste pentru prima data cuvantul "mama", 6 numere castigatoare la loto... ele sunt omniprezente si declanseaza, de cele mai multe ori, confuzii si contradictii.

Este indecent sa te dai in spectacol, dar si sa-ti arati mania, furia, dezgustul, frica sau tristetea. Toate manifestarile afective neasteptate vor fi judecate ca fiind inconvenabile, infantile si ridicole sau vor fi percepute ca un semn de slabiciune si fragilitate psihica. Singurele exceptii sunt izbucnirile de bucurie sau indurerarile colective provocate de anumite evenimente. Este permis sa plangi cand iesi de la "Titanic" dar nu si in fata colegilor de birou atunci cand tocmai ai pierdut o fiinta draga. Avantajul consta intr-un anume confort psihic. Afectele fiind temperate, ordonate, ritualizate, greutatea lor se atenueaza. Inconvenientul consta in frustrarea si distanta nociva intre ceea ce suntem si ceea ce facem. De ce emotiile sunt vitale veti afla in numarul urmator.


(textele "Perspective psihologice" pot fi citite integral in "arhiva de aur" - Sabina Dodan)

Dana Foszto

Jessica’s style

Frigul a venit, dar aceasta nu ne impedica sa fim eleganti si sa ne simtim bine in tinuta noastra. Putem purta un compleu format din pantalon din stofa si un sacou pana in talie. Daca preferati fustele, atunci o fusta maxi este potrivita cu anotimpul rece. Pentru tinuta de strada, va recomandam un palton lung, din stofa sau din lana, cu buzunare aplicate. Blanurile sunt inca la moda, chiar daca sunt veritabile sau imitatie. In materie de culori, ne mentinem in combinari pe gri, bej, maro, negru.
- Puf Marabu - un puf care se potriveste la paltoane, sacouri, jachete si chiar la rochii de seara.

Alina Simion



Un bob de sare

S-a izbit cuvantul de ecoul sau. Si l-a durut. S-a lovit cam rau, dar sper sa nu sufere prea mult. Nu mai avea nimic de spus. Isi terminase resursele. Totul era in van daca nici macar ecoul nu se mai auzea.

Sabina Dodan



Un alt bob de sare

Saruta ploaia,
atinge fulgul ce cade incet,
uita-te la ultimele raze de soare
si fii fericit ca un copil
care a facut primul om de zapada...
Dar poate toti suntem de gheata
si iarna asta o sa ne chinuie si mai mult.

Ionut Apostu



Sunt tanar

Daca in numarul trecut am vorbit despre dezamagire ca fiind parte integrala din viata tinerilor, atunci cred ca ar fi corect sa spun ca si implinirile fac viata unui tanar ceva mai palpitanta. Fara implinire esti ca un vultur care se roteste in aer si nu are unde sa se aseze… Un vultur care rataceste fara sa-si gaseasca rostul, desi are tot cerul sub el si deasupra lui…

Implinirile iti dau airipi iar dezamagirile te arunca in bezna noptii, te arunca intr-o permanenta cautare. Cum poti fi implinit? Raspunsul este evident pentru fiecare persoana. Depinde de standardele morale, de sistemul de valori pe care l-am conceput, de caracterul fiecaruia. Implinirea poate veni si dintr-o acceptare a sinelui, o acceptare a "destinului", poate vei simti implinirea, sau n-o vei simti decat atunci cand esti zdrobit… esti zdrobit de o mana care vrea sa te ocroteasca, sa fie alaturi de tine, sa fie Implinirea ta…

Sunt oare tinerii de astazi impliniti? Sau, mai bine zis, exista oameni impliniti? Poate ca da sau poate nu... Vei fi implint cand vei accepta un Creator, o Jertfa, un Implinitor…

Pana atunci, fluturii spera sa moara impliniti si nu dezamagiti...

ANUNT

Vineri 4 decembrie a aparut numarul 4 al suplimentului SSJ "Album de suflet". Arhiva zip a acestui numar, folosita pentru expediere prin posta electronica, are o marime de 1.14 Mb. Marimea integrala a expeditiei, care mai cuprinde instructiuni si un fisier midi, are 1.56 Mb. Nu solicitati suplimentul daca cutia postala ("mail-box"), care vi s-a alocat in serverul dv., are o capacitate de stocare mai mica de 2 Mb, altfel el va fi returnat editorului, implicand acestuia costuri telefonice suplimentare nedorite. Redactia SSJ ofera posibilitatea vizualizarii numerelor suplimentului si pe Internet, la adresa... Incepand cu anul 2000 suplimentul va avea o aparitie trimestriala.

Curier & Posta redactiei

Liviu L.(U.S.A.):Nu stiu de cand ati deschis acest "web" pe internet dar ceea ce ma frapeaza este ca eu am descoperit acest "seat" abia in acest moment si aceasta datorita unui binevoitor de aici din Statele Unite si nicidecum din Romania. Care este metoda voastra de a va face reclama, astfel incat Romanii aflati aici sa se bucure si ei de frumoasele voastre articole nu dupa trei ani de America ci imediat ce se cupleaza pe internet?

Nota redactiei: Ne face placere sa va salutam. Iata raspunsul: SSJ a aparut in luna aprilie 1999, reclama nu am facut decat intr-o revista crestina din Iasi, iar in America adresa noastra apare pe un site din IL.. Cu toate acestea revista se difuzeaza la peste 500 de cititori. Noi credem ca munca noastra a fost apreciata si ca ne dezvoltam intr-un ritm potrivit cu posibilitatile noastre. Iar posibilitatile noastre nu sunt ample, ci dimpotriva.

Emi Pavel (Bucuresti): Felicitari, este un lucru indraznet si deosebit de util culturii crestine din tara. Domnul sa va dea idei noi si intelepciune sa continuati pana vom ajunge la Limanuri mai bune. M-am gandit de mult ca revista Adunarii in care merg sa poata fi difuzata si prin e-mail. Ma bucur insa ca voi ati materializat acest gind. Asa cum v-am mai scris sunt unul dintre redactorii postului de radio Vocea Evangheliei din Bucuresti, si m-as bucura daca am putea colabora. Eventual prin intermediul unor corespondente telefonice. Eu v-as suna din Bucuresti si voi veti fi auziti in Bucuresti, incat gandurile din revista ar folosi si ascultatorilor nostri. Ganditi-va si mai vorbim Pina atunci, MARANATA!!!

Nota redactiei:Te salutam si ne bucuram sa primim propuneri concrete. Ramane sa ne spui care rubrica iti atrage atentia si care redactor vrei sa-ti raspunda la telefon. Noi asteptam cu sufletul la gura... La ce Adunare mergi si despre ce revista e vorba? Pace!

Mr. Time (Iasi): Buna ziua, domnule "redactie" (oricum ar fi, suna mai bine decat "domnule iapostu")... Am si eu o ... intrebare... Nu intreb cu nervi, cu repros sau cu vreo intentie rea, dar... CE CAUTA REVISTA IN INBOXUL MEU?????????????????? Ideea e ca... Nu sunt baptist (si nu voi fi niciodata...), nu am vizitat NICIODATA site-uri "religioase" (generalizez termenul - de fapt... in nici un caz n-am vizitat site-uri baptiste...), si NICIODATA nu m-am abonat la aceasta revista... Da, stiu, (din lipsa de ocupatie am citit-o), s-ar putea ca m-a abonat cineva... Dar nu credeti ca ar trebui sa intrebati persoana in cauza intai (in cazul de fata eu, persoana in cauza)? Eu nu m-am suparat... (nu tare...), dar exista oameni (rai) care, daca ar primi aceasta revista fara sa fie abonati v-ar insulta si v-ar distruge contul mail... Si chiar v-ar DEVASTA site-ul... Va recomand sa va imbunatatiti sistemul... Cu respect si fara suparare...

Nota redactiei: Domnule "Time", e timpul sa primiti un vremelnic raspuns aflat o clipa mai jos.

Samuel (Iasi): Salut prieteni!!! M-am bucurat mult sa gasesc astazi dimineata in cont ultimul nr. al revistei si am apucat deja sa citesc o parte din ea inainte de a merge la cursuri. Pentru mine SSJ inseamna foarte mult si intotdeauna o voi citi cu placere. As vrea sa va rog daca cunoasteti site-uri crestine in limba franceza sa-mi dati si mie adresa lor. Domnul cu voi!!!

Nota redactiei: Multumim! Credem ca Adi Plamada ar putea sa raspunda la intrebarea ta, daca e pe receptie, il rugam sa o faca.

Epilog: O iubire pierduta nu se mai traieste niciodata...

Pentru subscribe,unsubscribe, scrieti la adresa: (...) - trimiteti adresa si in functie de ce solicitati - o vom copia in / sterge din - banca de date. Indiferent de varianta, va multumeste:

The Salt Street Journal

Alina Simion
Aretta Bazdara
Daniel Grigoroscuta
Eduard Orasanu (redactor sef)
Ionut Apostu
M. P.
Sabina Dodan

"Frumusetea va salva lumea!" F. M. Dostoievski
iar frumusetea este
HRISTOS

Niciun comentariu: