Mariana Azimioara(SSJ - The Definitive Collection 2007)

Mariana Azimioara

Jurnal de vacanta
(debut in SSJ nr. 110)

Cind am fost in Spania, m-au impresionat fintinile arteziene din curtile interioare. Se spune ca puneau petale de trandafiri in apa ca sa parfumeze calatorul dupa un drum lung. Timp de 800 de ani Granada a fost sub stapinirea arabilor. Inainte de rugaciune fiecare trebuia sa se spele pe miini pina la cot si pe picioare, ritual pastrat si pina astazi.

Am ajuns la Venetia intr-o dimineata cetoasa. De la aeroport, o barca cu motor m-a dus la hotel. Din cauza cetii nu se putea vedea prea mult spre orizont.

Inaintam pe unul dintre canale si din cand in cand zaream cate o turla de biserica. Cand m-am apropiat de oras, si dintr-o data ceata a disparut, au aparut casele, case de culori nemavazute nicaieri in lume. Galben, rosu, caramiziu, albastru, conturat de albul ferestrelor si de verdele igrasiei care da o paleta deosebita orasului. Intr-o seara m-am dus la un concert dat intr-o biserica, Santa Maria Formosa. S-a cantat Antonio Vivaldi si J.S. Bach, vestitul Violin Concerto. Stiam muzica aproape pe de rost, si totusi m-a impresionat atat de mult incat mi-au dat lacrimile. Eram in casa lui Dumnezeu si se canta o muzica sublima, dedicata Creatorului. E o experienta a mea personala care ma creeaza si formeaza persoana care sunt. Din Venetia m-am dus cu trenul la Florenta, Florenta pe care o regaseam dupa sapte ani, era in ploaie si inghesuiala multa...

Totusi, muzeele sau bisericile Florentei sunt unice. Aici ai ocazia sa-l vezi pe David al lui Michelangelo si Capela De Medici. Florenta e un oras minunat, cand e soare, culoarea caramizie a acoperisurilor da un reflex de caldura, de aur, de frumusete. Daca Venetia e vestita pentru sticla de Murano, Florenta e vestita pentru articolele din piele, care sunt foarte fine. Si acum despre Roma: e un muzeu in aer liber, fantanile, pietele, obeliscurile, arcurile de triumf, pana si pietrele pe care calci sunt vechi si pline de istorie.

Am vizitat locurile cele mai importante: Biserica San Petro cu Capela Sixtina, Coloseum, biserica Sf Petru in vicoli (lanturi) renumita prin faptul ca acolo e expusa statuia lui Moise a lui Michelangelo si, de asemenea, un fragment din lanturile Sfantului Petru.

A plouat cateva zile si Bacovia imi vine in minte cu Lacustra lui celebra.

...

A venit toamna cu ploi marunte si frunze galbene. Toamna ma face sa fiu melancolica si trista. Timpul are efect asupra fiintei mele, cu toate ca ar trebui sa nu dau importanta acestui lucru. Si Parisul se pregatea de toamna si ploaie...

Parisul are o frumusete deosebita, pe care o admiri de cate ori treci prin parcurile lui, pline de flori si ingrijite cu mare atentie. Sistemul de metrou e foarte bun si am reusit sa-mi gasesc usor drumul...

...

A venit vara. Flori albe de soc, au inflorit peste tot - credeam ca numai la noi in tara apare floarea aceasta, totusi si aici in California apare pretutindeni. Aerul e incins de razele soarelui, iar brazii miros a rasina calda. Citeva zile au fost tropicale, ploi torentiale pe o caldura febrila. Am racit, nu stiu daca din cauza timpului sau a sensibilitatii mele. Acum timpul e foarte frumos. Ma mai reped pina la ocean, dar Pacificul e foarte rece si nu prea iti arde de scaldat. Ma duc sa ma bronzez si sa ma uit la valurile oceanului. Los Angeles e un oras imens, cu autostrazi nenumarate si cartiere puzderie. Centrul e caracterizat prin zgirie nori, si numai comert.

Singurele puncte de atractie pentru mine sint Muzeul de Arta, Muzeul de Arta Moderna si alte muzee de arta, care nu sint in centrul orasului, si de asemenea doua gradini botanice care nici ele nu sint in centrul orasului. Cit despre arhitectura veche, asa cum gasesti in Europa, nu se intilneste. E un oras comod: din masina la lucru si din masina acasa. Poti sa te descurci si fara masina, dar foarte greu. Legaturile de la un autobuz la altul sint de lunga durata si autobuzele merg numai pe strazile principale.

Niciun comentariu: