The Salt Street Journal nr. 135Nr. 135 / 11 Iunie 2002, Iasi - Romania

La realizarea acestui numar au participat: Ionatan Pirosca, Ioan Ciobota, Lena Grigoroscuta si Alin Cristea

Cuprins: Introducere, Micul SamaritHean, O semanatoare, Calitate?!?, Despre RVE - Timisoara, Vitalitate si anemie, Frica, Ce bine ca Europa FM e aproape!, Lipsa de semnificatie, Vieti transformate, Exercitii de admiratie, Curier & Posta redactiei, Epilog, Informatii subscribe / unsubscribe.

Introducere

Radiourile Evanghelice, ce reprezinta ele cu adevarat, o contradictie de termeni sau inca un prilej oferit de modernitate pentru vestirea Cuvantului? Termenul de profesionalism se traduce la fel si pentru frecventele laice si pentru frecventele religioase? Dar redactorii RVE cu ce sunt ei deosebiti, la ce scoli media au invatat? Sau poate ca talentul si vocatia stau invingatoare la butoane? Microfonie inseamna si o voce prefacuta? Iata cateva intrebari la care incercam sa raspundem in acest numar.


(Grafica cu care s-a editat acest numar. Grafica: Aretta Bazdara)

Daniel GrigoroscutaMicul SamaritHean

De vreo cativa ani incoace iesenii si o parte din moldoveni (romani) au o noua optiune in ceea ce priveste ascultarea unui post de radio, si anume Radio Micul Samaritean, post ce isi are sediul in Chisinaul Moldovei de peste Prut. Am auzit numele acestui post botezat in fel si chip, uneori alintat ca “Micutul”, alteori confundat la repezeala cu bunul samaritean din binecunoscuta pilda, dar nu despre asta voi vorbi.

Muzica “crestina” difuzata de Micul Samaritean, acesta va fi punctul de plecare. As caracteriza-o ca fiind, in majoritatea ei, “comerciala” in mediul evanghelic, ascultata in special in centrul si estul tarii, cu teme muzicale ce se inspira (poate involuntar) unele din altele, cu rime banale, cu parte instrumentala extrem de saraca (cam aceeasi la toti interpretii si la toate “formatiile”), deci foarte putina diversitate. E adevarat, sunt si melodii care fac exceptie, si ma refer aici la piesele corale deosebite difuzate dupa miezul noptii, interpretate de coruri din SUA, banuiesc. Nu incap prea multe piese din acestea in timpul zilei, probabil trebuie difuzati si redifuzati “artistii” romani si rusi. Interesanta este si interpretarea melodiei de incepere a programului, de la ora 7 AM, interpretare a imnului acestui post de radio ce l-a facut sa rada pe un prieten student la Conservator; e adevarat, multora nu le place interpreta, dar daca ai rude sus-puse ai sansa sa te auzi la deschiderea programului, si apoi in cursul zilei. Nu as putea spune acelasi lucru despre interpretarea de la miezul noptii a imnului, care este facuta impecabil (in limba engleza).

Muzica clasica (chiar si cea de factura religioasa) este prea putin promovata, probabil ar scadea audienta in momentul difuzarii ei in defavoarea indragitilor si de-acum consacratilor interpreti ai “Micutului”. Duminica dimineata este, intr-adevar, difuzat un frumos program muzical liturgic pe care il ascult cu placere, dar din pacate destul de scurt.

“Vocile” Micului Samaritean, si in special cea din jingle-uri, nu imi aduc nici pe departe cu voci radiofonice, asa cum ar fi normal, imi aduc mai degraba a voci mieroase, prefacute, rupte parca de realitatea din jurul lor si al nostru. Ca tot veni vorba, “H”-ul din titlu nu e greseala, ci pleaca de la o gluma pe care o mai fac cu unii colegi, pornind de la pronuntia textului care deschide emisia, si a jingle-urilor, unul din ele sunand: “Va reamintim.....dragi ascultatori....... ca ascultati la postul de radio........ Micul Samarithean”; pornind de la limba franceza, am ajuns sa denumim “h”-ul introdus artificial “h aspirat” (cam asa suna).

Exista elemente preluate din lumea radioului (concursuri, dedicatiile muzicale pentru “aniversatii zilei” etc.), insa lipseste un element (e adevarat, de profesionalism!) vital pentru un post de radio: comunicarea in direct cu ascultatorii (daca oamenii tot suna si dedica melodii, e greu sa se auda si in direct cand fac acest lucru?). Oamenii au probleme, asteapta poate o vorba buna, tanjesc dupa raspunsuri la framantari, vor sa fie ascultati si poate ajutati. Exista oameni de valoare in lumea evanghelica (dovada stau o parte din predicile difuzate la 20:30), care ar putea discuta in direct cu ascultatorii pe marginea diferitelor subiecte, fie propuse de acestia, fie alese dinainte. Subiecte de discutie si probleme sunt, slava Domnului!

Muzica “crestina” nu ascult, cea clasica (pe care o prefer net celei “crestine”) e prea putin difuzata, vocile crainicilor suna ciudat, ascultatorii nu au nimic de spus (in direct), de aceea, cel putin in aceste privinte, prefer Radio Trinitas: muzica clasica apreciata si difuzata ca atare, dialoguri in direct cu ascultatorii despre problemele actuale sociale si spirituale, concursuri tot in direct, emisiuni culturale etc.

Despre partile pozitive ale “Micului Samaritean” poate vor scrie colegii mei.

PS: E bine ca nu sunt student al vreunui institut teologic dinspre vestul tarii, ca nu se stia...


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Ionatan PiroscaO semanatoare

Era o discutie in direct la RVE Cluj despe o carte de poezie crestina. Nu am uitat si nu voi uita acea discutie, fiindca atunci am inteles mult despre ce inseamna (sau ar trebui sa insemne) un radio crestin. Am avut parte de multe asemenea discutii in mai multe parti in tara, dar atunci s-a intamplat ceva special: s-a vazut!

Era dimineata si un sentiment de libertate a inimii ma facea sa vad in acea zi de iarna vara iubirii pentru toti cei ce, din maruntaiele marelui oras, ne ascultau. Ii simteam aproape si as fi vrut sa le transmit tuturor vara aceea libera si sincera dintr-o zi indiferenta de iarna. Dupa discutie mi s-a spus ca s-a primit un telefon de la un ascultator care se afla pe patul unui spital din Cluj, ca omul acesta dorea acea carte si ca dorea sa discutam. M-a uimit si m-a incantat. Seara l-am vizitat pe acest om si i-am dus cartea. Ne-am rugat impreuna. Era o brazda care astepta o samanta. Orice om e o astfel de brazda. Si m-am gandit: orice om poate fi o samanta. Orice RVE, o semanatoare.


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Aretta BazdaraCalitate?!?

Perfectiunea! Calitatea! Ce sunt oare acestea? Traiesc intr-o lume incercata de performante, sufocata de genii, o lume a calitatii vizibile... o lume care stie sa critice. Este oare buna critica? Si daca da, de ce irita, de ce deranjeaza? Se poate vorbi de calitate atunci cind este vorba de inima? curioasa noatra inima... ma intreb cu ce as putea sa o sensibilizez... iubirea poate ar minui-o, ar sti sa o faca sa plinga... Am ascultat cu atita pasiune un cintec binenteles cintat, de doi oameni simpli, poate falsori cu acte, nestiutori de muzica si totusi... cind ii intilnesc ii rog sa-mi cinte acel cintec: “Sunt strain si calator“... Tind sa cred ca Micul Samaritean, cum o fi el neperformant, enervant, imbatrinit si uitat a fi tinar caci nu-l cunosc mai deloc stie sa cerceteze. Il mai aud cind trec prin camera, razlet... si ma face sa ma gindesc la Dumnezeu... Nu ma pricep la muzica, dar chiar si asa am o inima si stiu ca multe cintece cintate de oameni invatati, instrumentisti nu m-au atins. Refuz oare calitatea, sunt o adepta a mediocritatii?

Cred ca Dumnezeu judeca altfel valoarea. Nu spun acum sa nu incercam a cauta calitatea, ea isi are rostul ei, spun doar ca Dumnezeu a ales lucrurile neinsemnate ale lumii ca sa faca de rusine pe cele insemnate, mari...

Oamenii vad diferit, inimile sunt diferite, conteaza doar puterea interioara de a dori a fi mai aproape de ceruri, sus acolo voi cinta si eu si credeti-ma nu am voce nici macar un pic...


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Ioan CiobotaDespre RVE - Timisoara

RVE este un post de radio interconfesional, infiintat de cultele evanghelice din Romania: Baptisti, Penticostali, Crestini dupa Evanghelie (si Oastea Domnului - ramura evanghelica).

RVE are 6 statii care emit de cativa ani, si inca una care urmeaza sa se deschida la Brasov.
Acestea sunt:
Oradea - 24 ore, emite din Martie 1995
Sibiu - 24 ore, emite din August 1994
Cluj - 8 ore, emite din Martie 1995
Bucuresti - 6 ore, emite din Aprilie 1994
Suceava - 2 ore, emite din August 1993
Timisoara - 2 ore, emite din Februarie 1996
Brasov - 4 ore (in curand)

Anul acesta (2002) se implinesc 9 ani de cand a inceput emisia primei statii RVE in Romania.

Unul dintre principalii fondatori este pastorul Iosif Ton.

***

Cum se vede RVE din interior ?

Dar mai intai din exterior. La prima vedere (sau auzire), RVE este un radio "pocaiesc". Ceea ce oarecum este adevarat si nu e rau.

Doar un exemplu pentru inceput: o profesoara de franceza de la Universitatea de Vest din Timisoara marturisea cu cativa ani in urma "dupa o zi de nebunie, parca abia astept sa ajung acasa, sa ascult postul vostru de radio".
De ce oare? Intr-un context radiofonic in care aproape toate posturile comerciale de radio transmit doar muzica, stiri, sport si concursuri de genul "Nu-i asa ca? Ba da! Bravooooo! Ati castigat superpremiul oferit de... constand dintr-un "bax" de...; intr-un astfel de context, poti numara pe degetele de la o mana cate radiouri se adreseaza SUFLETULUI.
(Americanii si-au sondat "populatia" si au aflat ca "populatia" vrea cel mai tare si mai tare ca cineva sa-i spuna "populatiei": TE IUBESC, IMI PASA DE TINE, TE INVIT LA CINA)

RVE este un radio caruia ii pasa de sufletul omului.

Daca imi dati voie sa fiu putin "rautz" as spune ca in Tara asta poti asculta in general emisiuni cu iz puternic de naftalina (de pe la Radio Romania), emisiuni gen Andrei Gheorghe, emisiuni cu Gheorghe si emisiuni pentru Gheorghe. (Sa ma scuze gheorghii, da' oricum si io-s Ion).

Normal ca trag spuza pe turta mea, nu ca am fi noi - RVE - tari, ci ca noi vorbim despre EL, prin EL si cu EL.

Dar n-as vrea sa risc sa par bigot sau fanatic. Stiu ca sunt multe emisiuni si la RVE care lasa de dorit si care ar putea fi mult mai bune. Insa "dincolo de cuvinte" (cum spune o reclama) cred totusi ca cel mai important este sufletul din spatele cuvintelor. "Tonul face muzica". Si ascultatorii simt treaba asta.
O ascultatoare ne-a spus odata: "eu va intuiesc caracterul dupa tonul vocii". Si mi se pare corect, pentru ca si eu pot spune dupa primele 7 cuvinte daca cineva care tine un "speech" (predica sau orice ar fi) este sincer in ceea ce spune, traieste ceea ce spune sau "si-a pus caseta" (ca la radio). Si mi se face pielea de gaina. Chiar ca trebuie sa avem... caracter. (Vorba fratelui Marcu Nichifor, cu graiul "dansului" de moldovean putin mucalit: "Fratilor, bagati bini di sama...")

***

Ce emisiuni se pot asculta la RVE ?

Pentru copii, tineri, adolescenti, femei, varsta a III-a, cultura, istorie, filozofie, medicina, arta, muzica, literatura. Ca si paleta de emisiuni oferita ascultatorului cred ca doar Vocea Evangheliei si probabil Radio Romania mai ofera asa multe genuri pentru asa multe categorii. Asta deoarece la un radio comercial este mult mai simplu sa pui 17 CD-uri care se invart timp de 20 de ore; atunci ai de platit un singur om sau 2 care mai zic din cand in cand cate o prostioara si cam atat. Pe cand daca vrei sa faci emisiuni pe diferite teme, bugetul pentru emisiunea respectiva, adica oameni, ore de interviuri, teren, studio, editare, montaj, etc., creste exponential.

Specificul extraordinar al Vocii Evangheliei este ca toate aceste subiecte sunt privite prin prisma Bibliei si a solutiilor pe care Dumnezeu le ofera oamenilor.
A sunat odata o doamna, intelectuala, in varsta, si ne-a spus: "Domnilor eu am facut 16 avorturi la viata mea si acum nu mai pot dormi noaptea. Vad in vis copiii avortati, parca vin spre mine." "Bine doamna, dar cu ce va putem ajuta noi? Noi suntem post de radio." "Da, dar doar pe dumneavoastra v-am gasit in orasul asta gata sa ma ascultati. Daca ma duc la doctor imi spune ca-s nebuna, daca ma duc la popa, n-are timp de mine."

Dupa aceasta intamplare am pus mana pe reportofon si microfon si - cu ajutorul Domnului - am realizat un documentar despre avort intitulat "Ce nume i-ai da copilului tau nenascut ?" care a fost difuzat de RVE in toata tara si in plus de Radioul national prin studioul teritorial Radio Timisoara (care acopera judetele Arad, Timis, Caras-Severin si Mehedinti). De asemenea la Craciunul anului trecut (2001), acest documentar a fost difuzat (intr-o versiune restransa) si de BBC in limba romana.

In plus, in Timisoara in ultimii 4 ani s-au nascut peste 200 de copii care initial erau sortiti avortului de catre parintii lor. Dar auzind anunturile de la RVE legate de Fundatia Estera-Pro-life, acei parinti au renuntat sa mai ucida, si acum RVE "are"... peste 200 de copii.

Noi credem ca asta insemna sa fim sensibili la problemele oamenilor si sa ne pese intr-adevar de sufletele lor. Paul Tournier spunea: "Noua din zece oameni care merg la psihiatru nu au nevoie sa mearga. Au insa nevoie de cineva care sa-i iubeasca cu dragostea lui Dumnezeu... si s-ar insanatosi."

***

Din tristetile RVE este frustrarea ca CNA-ul (Consiliul National al Audiovizualului –autoritatea Statului roman in domeniul Radio-TV) nu a mai acordat nici o frecventa noua si nici extindere de spatiu de emisie pentru RVE din 1994 pana in 2001, deci timp de 7 ani. In 2001 a aprobat 4 ore la Brasov, frecventa care va fi impartita cu alte 3 posturi de radio religioase, dintre care cel ortodox va avea 12 ore. De fapt frecventele se castiga - teoretic - pe baza dosarului, adica ce fel de emisiuni intentionezi sa realizezi, cui te adresezi, cat de folositor esti Romaniei (de exemplu ce-i inveti pe ascultatori in domeniul coruptiei, minciunii etc.). Daca s-ar respecta aceste principii teroretice, pentru RVE ar trebui sa se acorde o frecventa nationala. Dar stiti cum e la noi...

La unul dintre concursurile la care am participat pentru obtinerea unei frecvente, cineva (nu "spui" cine) din CNA a spus: "Ce, o alta frecventa pentru RVE? Voi 'pocaitii' aveti deja prea mult in Romania..."

Ati auzit vreodata melodii cu mesaj porcos sau bancuri porcoase la vreun post de radio? Eu am auzit si poti auzi cand vrei. Si ce-a zis CNA-ul? La ei... ploua atunci si s-au facut si ei ca...ploua. Dar RVE are prea mult in Romania...zic unii...

Dar daca tot am ajuns la muzica ("Lasati-ma sa fac cantarile unei natiuni si atunci nu ma intereseaza cine face legile" - Platon), cateva amanunte din bucataria interna a RVE Timisoara - specific doar de la Timisoara pentru ca eu aici lucrez.
Cand dam de exemplu ceva pentru varsta I, suna varsta a III-a: "Asta-i muzica?" Si viceversa. Drept urmare le dam de toate la toti. De la Groza si Chioreanu pana la Petra, Chris, Delirious? etc.

La RVE Timisoara nu exista "filtru muzical" nici de "sus", nici de jos, stanga, dreapta, etc.

Singura cenzura este autocenzura fiecarui redactor in parte, in fata inimii lui si in fata lui Dumnezeu.

La Timisoara avem 3 emisiuni interactive pe saptamana (live, cu telefoane in direct de la ascultatori). Una pentru tineri, una pentru femei, una muzicala. In rest interviuri live sau inregistrate despre diverse evenimente din Timisoara sau tara, emisiuni inregistrate, rubrici etc.

Dintre subiectele abordate: de la nemurirea sufletului, pana la masturbare, de la relatii de familie si viata sexuala, pana la comunicarea in familie, alcoolism, copiat la scoala, cum te imbraci, detinutii din penitenciar, morala crestina, salvarea prin Domnul Isus Cristos, viata vesnica etc. Toate abordate decent, inteligent, cu specialisti, cu oameni implicati in diverse probleme. Dar bineinteles ca exista loc sa le facem si mai bine.

In final, visul meu este un post crestin de radio cu acoperire nationala, un post crestin de TV cu acoperire nationala, un ziar crestin cu acoperire nationala si o retea de librarii crestine cu acoperire nationala, in fiecare oras sau orasel din tara asta.

Nota 1: In anul 1998 un redactor al RVE a castigat premiul national "CIVIC MEDIA AWARD" la sectiunea radio, oferit de revista de limba engleza a oamenilor de afaceri "Bucharest Business Week" si Fundatia Tinerilor Jurnalisti. La sectiunea TV castigatorul a fost Leonard Miron de la TVR 1 (pe vremea aceea) iar la sectiunea presa scrisa Dolores Benezic de la "Curierul National".
(Nu ca suntem buni, dar daca nu ne laudam singuri, atunci cine sa ne laude? Daca nu acum, atunci cand? Vorba aia: "Nu ca zic, dar vreau sa spun".)

Nota 2: Ideile prezentate in acest articol apartin autorului si NU reprezinta punctul oficial de vedere al RVE.


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Eduard OrasanuVitalitate sau anemie

Ceea ce da vitalitate unui post de radio se intemeiaza, cred, pe aceste minime conditii, si anume: a avea o voce radiofonica placuta, a avea spontaneitate si inteligenta. Apoi extrem de important pentru viata emisiunii si bucuria ascultatorului este a avea cunostinte temeinice despre subiectul abordat.

Anemia cu siguranta pandeste atunci cand sub invocatul 'har' se ascund multe voci prefacute, lesinate, ajunse in cer - avand cerculet deasupra crestetului.

Ceea ce da vitalitate unui post de radio se construieste, cred, pe urmatoarea necesitate, si anume: a tine telefonul deschis intodeauna pentru ascultatori. Asta se cheama interactivitate, se cheama a lua pulsul emisiunii si al ascultatorului.

"Anemicul din Samaria" nu are nici o emisiune in fir direct cu ascultatorii. Asta mai e cu mai e, dar anemicul post de radio nu are framantari, nervi, crize si probleme de dezbatut. "Anemicul samaritean" e un radio care nu are PUNCTE DE VEDERE. In schimb are o umbra de gusturi muzicale, are "cantari" pe care le invarte de dimineata pana seara, de seara pana dimineata si retur.

Ceea ce da vitalitate unui post de radio se bazeaza, cred, pe procesul de fidelizare a ascultatorilor. Astfel sa-i faca parteneri, sa-i faca sa fuga acasa sa nu piarda emisiunea.

"Anemia din Samaria" este intr-o campanie de evanghelizare non-stop, astfel zici de zece ori da in bucatarie, ridici mana si te predai tocmai cand fierbe tocanita... Asta desi emite intr-o tara foarte saraca (Republica Moldova), asadar cu probleme sociale enorme - nu are nici o emisiune despre saracie, somaj, munca, intrajutorare.

Ceea ce da vitalitate unui post de radio se cheama, cred, identificare, in primul rand cu ascultatorii si apoi cu studioul de emisie.


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Alina SimionFrica

Interpretarea realitatii e una din dilemele a ceea ce se vrea a se numi civilizatie.

Interpretarea realitatii ii preocupa in general pe toti si pe nimeni in particular. Un criteriu de interpretare il poate constitui frica, frica de a nu depasi limitele "drumului drept". Aceasta modalitate a fricii de a se manifesta deriva din obscuritatea realitatii trecute si se combina cu frica de alterare a verticalitatii in contemporaneitate. Realitatea trecuta se identifica cu perioada comunista, atunci cand a fi crestin era un stigmat. A fi crestin insemna a face parte din acea comunitate oropsita si a-ti atrage oprobiul partidului - stat. Frica derivata din aceasta realitate se observa mai ales in atitudine. Exista o atitudine, uneori colectiva, care se vrea a evidentia intr-o nuanta extrem de favorabila o anumita comunitate (minoritate) religioasa. Sub comunism, minoritate religioasa, putea insemna catolic sau protestant dar in nici un caz ortodox.

Dupa frontiera lui ' 89 raportul s-a schimbat, ortodoxia devenind minoritate. N-ai cum s-o numesti altfel intr-o lume in care se tinde spre globalizare fie ea economica sau culturala, dar inevitabil religioasa, cu toate ca termenul poate parea dur. Realitatea e pentru cel puternic si numai pentru o minima perioada amintirea permite celui invins sa se instaleze in ea.


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Lena GrigoroscutaCe bine ca Europa FM e aproape!

Faptul ca frecventele posturilor de radio Micul Samaritean si Europa FM difera (in Iasi) doar prin 0.5 MHz nu e deloc rau, ba chiar uneori e avantajos.

Voci ca ale lui Iosif Ton sau Liviu Spercy m-au tinut ore intregi langa Micul Samaritean si atunci nu-mi pasa ca Europa FM e aproape. Insa alte voci ce rasuna la Micul Samaritean ma fac deseori sa exclam: "Ce bine ca Europa FM e aproape!". Dupa cum astept predicile de miercuri si de vineri la 20:30, tot astfel sunt ore din zi si din noapte la care imi displace total sa ascult Micul Samaritean. Jingle-urile, aparent inaltatoare si idealiste ascund voci dulcege, dar care nu spun nimic despre realitatea in care, crestini sau nu, toti traim. Astfel ca la auzul lor schimb repede pe Europa FM unde ascult cu deosebita placere emisiunea "Romania in direct", unde romanii spun ce-i doare si unde vocea lui Robert Turcescu te atrage, te tine pe Europa FM!

Fiindca sunt in Iasi si fiindca am libertatea sa aleg ce ascult, exclam fara nici o teama: "Ce bine ca Europa FM e aproape!".


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)

Ionutz ApostuLipsa de semnificatie

Omul se naste cu o nevoie de semnificatie, de sens foarte acuta, nevoie ce cauta pe tot parcursul vietii sa o implineasca, fie aceasta materiala, fie ea spirituala.

Ca atare, tot ce va concepe mintea acestuia, se va concentra in elaborarea de mijloace si strategii pentru a-si atinge scopul, pentru a ajunge la acel sens dupa care va umbla o viata intreaga. Ce este interesant insa? Interesant este ca sensul poate sa fie bun, semnificatia tuturor actiunilor sale sa fie buna, in sensul de a nu fi egoista, dar mijlocul de care se foloseste pentru a atinge telul sa fie nu fie tocmai cel corect.

Am avut ocazia sa ascult undeva in Vestul tarii RVE, nu pentru multa vreme. Ce m-a incantat la acea vreme a fost calitatea artistilor prezenti in acel moment pe unda radiofonica. As mai fi stat sa ascult, dar stiam ca o minune nu tine mai mult de trei zile…

Am avut ocazia sa ascult undeva in Estul tarii un alt post de radio, crestin de felul lui, si sa fiu contrariat de calitatea jalnica a „produselor” oferite. Acum ascult acest post de radio foarte rar, si atunci din intamplare. Si am auzit ca acest post de radio nu plateste licenta pentru teritoriul Romaniei…

Am avut ocazia sa intru intr-un alt post de radio si sa vad multe CD-uri copiate, post de radio ce nu taie chitanta pentru serviciile oferite.

Cu siguranta ca lui Dumnezeu ii place calitatea si de ce sa nu fim noi cei mai buni, pentru El desigur. Ce daca altii au mai mult spatiu de emisie? Ce daca altii dau publicitate? Ce daca altii au umbrele deasupra capetelor lor? Oare nu avem noi de partea noastra cu mult mai mult?

Si iar ajung la intrebarea: Ce ma fac cu nevoia de sens? Ma uit in jurul meu pentru a ma inspira sau imi dau toate silintele ca toata alergarea mea sa fie de calitate, ca „produsele” mele sa fie cele mai bune in sensul implinirii de semnificatie?

Se prea poate ca in alergarea spre a implini aceasta nevoie de sens sa mori undeva pe drumul spre semnificatie, undeva intre jertfa si rascumparator, intre altar si templu. Si nu e tragic sa mori fara a intra in templu, sa nu mai apuci sa umpli nevoia de semnificatie dupa care ai umblat o viata intreaga, ai facut tot posibilul sa o implinesti, chiar daca uneori nu tocmai corect…


(recomandam a se vedea: “Dosar SSJ nr. 19 – Radiourile Evanghelice / ‘Micul Samaritean’”)“Frumusetea va salva lumea!" F.M. Dostoievski

Pentru acest numar va recomandam in continuare:

. Ioan Ciobota – Vieti transformate
. Alin Cristea - Exercitii de admiratie: Meryl Streep

Ioan CiobotaVieti transformate

Diana Horvath a fost dusa inca de mica la biserica baptista de bunica ei. A cunoscut de tanara Cuvantul lui Dumnezeu si biserica.

Ea istoriseste: Cand am ajuns la varsta adolescentei si eram in cautare de raspunsuri, de prietenii, de “fericire”, mi-am indreptat atentia si spre ofertele care veneau din lume. In acelasi timp cautarile mele dupa sens erau ambivalente, fiind indreptate atat inspre lume cat si inspre Dumnezeu. Frecventam in continuare biserica, dar nu aveam o relatie personala cu Dumnezeu si pe deasupra incercam sa imi umplu golul din inima cu surogate oferite de lume. Problema era ca nu ma simteam ca apartinand nici uneia dintre tabere. Nu eram nici in totalitate din lume, dar nici nu eram un copil nascut din nou.

In seara de Ajun de Craciun a anului 1995 am fost la colindat impreuna cu tinerii Bisericii Baptiste Betel din Timisoara.

Cand am ajuns spre dimineata acasa am incercat sa deschid poarta casei, dar nu am reusit. Era tare frig afara si cum stateam in fata portii ma gandeam ca ai mei sunt in casa la caldura, bucurandu-se impreuna de Sarbatoare. Imi doream asa de mult sa fiu si eu inauntru!
Atunci, am avut viziunea Domnului Isus stand la usa inimii mele si batand… si eu stateam inauntru, la caldura, bucurandu-ma de sarbatoare, pe cand Sarbatoritul statea afara, in frig. Duhul Sfant m-a cercetat in momentele acelea si m-a facut constienta de goliciunea mea spirituala si de nevoia de a fi eliberata de pacatele mele.

Acolo, in fata portii, L-am primit in inima mea ca Domn si Mantuitor pe ISUS.
Apoi, am reusit sa deschid poarta si cand am intrat in casa i-am gasit pe toti dormind. Din nou am fost cercetata si am inteles ca la fel ca si ei, eu fusesem adormita fata de Domnul, impietrita la chemarea Lui. Din acel moment lucrurile s-au schimbat in viata mea si am inteles dragostea, rabdarea, mila si harul Domnului fata de mine. De asemenea, golul din inima mea a fost umplut si cel mai minunat este ca Domnul continua sa faca lucruri deosebite in viata mea!

In aprilie 1996 am fost botezata. Doresc sa Ii slujesc cu tot ce sunt Domnului si sa raman credincioasa Celui ce m-a iubit si m-a rascumparat.

Interviu difuzat initial de Radio Vocea Evangheliei in cadrul emisiunii "Vieti transformate"

Realizator Ioan Ciobota


(recomandam a se vedea: “Ioan Ciobota – Galeriile banatene ale SSJ-ului”)

Alin CristeaExercitii de admiratie: Meryl Streep


Actrita de o sensibilitate extraordinara, care marcheaza anii '80 ai unui secol complicat si dureros printr-un joc complex, profesionist, care lasa urme in constiinta spectatorilor. Cu "o frumusete fragila, alerta care ii permite sa fie atit obisnuita si simpla cit si fermecatoare si radioasa", actrita cu fata cam ascutita a avut in filme parteneri ce au devenit nume rasunatoare la sfirsit de secol: Robert Redford, Jeremy Irons, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Clint Eastwood. Este, alaturi de Katharine Hepburn, in topul actritelor cu cele mai multe nominalizari Oscar - 12, obtinind 2 premii: pentru rolul secundar din Kramer contra Kramer (1979) si pentru rolul principal din Sophie a ales (1982).

Misterioasa sau emanind putere launtrica, vulnerabila sau agresiva prin intensitatea emotiilor, Meryl Streep este cunoscuta pentru "abilitatea ei de a disparea inauntrul personajelor sale, transformindu-se fizic pentru a indeplini pretentiile rolurilor" (The All-Movie Guide): "In meseria mea singurul imperativ pe care-l accept este sa fiu autentica."


(recomandam a se vedea: “Alin Cristea – Exercitii de admiratie ‘alte texte’”)

sa stam stramb si sa judecam drept!In numerele viitoare vom publica urmatoarele teme:

- Orele de tineret
- Libertatea de expresie
- Cei sapte ani de-acasa
- Libera la mare...

Curier&Posta redactiei:

-

Epilog: Care sunt "provincialii"?

Informatii subscribe/unsubscribe

Pentru subscribe (format normal/only text/doc/zip/fara fundal) scrieti la adresa revistei, trimiteti adresa dumneavostra si, in functie de ce solicitati, o vom copia in baza respectiva de date. Pentru retragere trimiteti mesajul "unsubscribe" si va vom sterge din baza de date. Indiferent de varianta, va multumeste

The Salt Street Journal - adica:

Alina Simion
Aretta Bazdara
Daniel Grigoroscuta
Eduard Orasanu
Ionutz Apostu
Roxana Gacea
Sabina Dodan
------------------------------------
Din redactia SSJ au mai facut parte:
de la numarul 1 la 21, Eugen Eremia
de la numarul 2 la 99, Mircea Paduraru
------------------------------------
Redactia poate fi contactata la: iapostu@
------------------------------------
grafica The Salt Street Journal este semnata de Aretta Bazdara
-----------------------------------
corectura: Daniel Grigoroscuta si Ionut Apostu
-----------------------------------
Responsabilitatea materialelor publicate de colaboratori revine exclusiv autorilor.
-----------------------------------
The Salt Street Journal: "tiraj" aproximativ 700 de adrese

"Frumusetea va salva lumea!"
F.M. Dostoievski

...iar frumusetea este
HRISTOS

Niciun comentariu: